Kényelem a kerékpáron, a nyeregcső szerepe

A többi közlekedési eszközhöz képest kerékpárunk olyan sok előnyt kínál, hogy ezekért akár bizonyos területeken hajlandók vagyunk kompromisszumok kötésére is. A biciklizés egészséges, városban gyors és praktikus, ráadásul olcsó közlekedési eszköz. Ezért cserébe kicsit megéri engedni a kényelem igénye felé táplált elvárásokból.

 

 

Modern tudomány és gyártástechnológia a kerékpárosok szolgálatában

Nem feltétlenül kell engednünk, hiszen ma már a korszerű anyagok használatának, a magas fokú tervezési és gyártási minőségnek köszönhetően sokféle lehetőség áll a rugózási komfort növelésére.

Ennek egyik útja a rugózott kialakítású váz, azonban tudni kell, hogy ilyen megoldás használatakor sok esetben a kényelem eléréséért magas árat kell fizetni. Gondolhatunk itt a megnövekedett hibalehetőségekre, magas árra, növekvő súlyra, elveszett hajtási nyomatékra. Érdemes körülnézni a Bikepro.hu kerékpár webshop nyergeinek kínálatában, a webáruházban nyeregcsövek is kaphatók.

További lehetséges út a nyereg, illetve az azt tartó rögzítőberendezés, a nyeregcső kialakítása. Ez a szerkezeti elem köti össze a vázat a nyereggel, de szerepe ebben korántsem merül ki. A nyereg magasságának, dőlésszögének és hosszanti elhelyezkedésének beállításán kívül a nyeregcső nagyon fontos eleme a rugózásnak, rezgéscsillapításnak is. E téren a hagyományos vázú kerékpárok fő alkotórésze.
 
Kerékpározás közben a nyeregcső kissé lefelé és hátrafelé hajlik, biztosítva ezzel némi mozgásteret a nyeregnek, ezenkívül a cső anyaga, átmérője, formája, dőlésszöge és falvastagsága is meghatározó e téren.

Ezek mind-mind olyan paraméterek, amelyek meghatározzák a rugózást és amelyekkel tudnak játszani a tervezők annak érdekében, hogy minél komfortosabbnak érezze tulajdonosa a kétkerekű kedvencét.

Aktív rugózás

Az említett passzív megoldások mellett léteznek aktív rugózási módok is, amikor rugós szerkezet van a nyeregcsőbe építve, így biztosítva az elvárt komfortot. Az ilyen kialakítású nyeregcsövek rendkívüli kényelemmel ellensúlyozzák tagadhatatlanul méglévő, kevésbé előnyös tulajdonságaikat, nevezetesen a magas ár mellett meglévő súlygyarapodást, az aszimmetrikus kopás miatt kialakuló kotyogást és az állandó fel-le liftezést.

Meghatározó először is a nyeregcső hossza, és most elsősorban a vázból kiálló részre gondolunk. Könnyű belátni, hogy minél inkább kiáll a nyeregcső, annál több mozgástere lesz a rugózásnak, így a vázmérettel e tekintetben is érdemes kalkulálni vásárláskor.

 

 

Kompozit megoldások

A fémes anyagokból készült nyeregcsövek önmagukban is lehetnek nagyon jó rezgéscsillapítók, és esetükben ezt lehet fokozni különböző méretbeli kialakításokkal.

Megjelentek már a piacon a kompozit nyeregcsövek is, ahol a szénszálas technológia ad rendkívül nagy merevséget könnyű súly mellett. Az ilyen megoldásoknál főleg a nyeregcső kialakításával játszhatnak a tervezők, hiszen szinte bármilyen formájú alkatrész elkészíthető a korszerű szénszál alkalmazásával.