Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet? Erről nem szabad megfeledkezni!

Úgy döntöttél, hogy szeretnél valamit kezdeni a testeddel, de nem tudod, honnan kezdj neki? Tanácsot adunk, hogyan alakíthatsz ki otthoni edzőtermet. Az otthoni edzőterem azonban nemcsak előnyökkel, hanem kisebb buktatókkal is jár. A következő sorokban mindenről beszámolunk.

 

 

Szeretnél elkezdeni edzeni, de nincs a közeledben edzőterem? Vagy egyszerűen nincs kedved oda járni? Ebben az esetben az otthoni edzőterem remek megoldás. Végül is a testmozgás rendkívül fontos. Ez az egyik leghatékonyabb módja a sportsérülések megelőzésének, az általános egészség javításának és az egész test megerősítésének.

Milyen felszerelésre lesz szükséged?

Bizonyára te is tudod, hogy egy otthoni edzőterem nem létezhet megfelelő felszerelés nélkül. Azonban érdemes fokozatosan kezdeni. Kezdetnek vásárolhatsz például tornaszőnyeget, egy expandert, egy húzódzkodó rudat és pár könnyebb súlyzót. A gyakorlatok helyes elvégzésének és a napi fejlődésnek a nyomon követéséhez pedig szerezz be egy nagy tükröt. A tükörnek köszönhetően megtudhatod, hogy milyen hibákat csinálsz a gyakorlatok végzésénél. Képzelj el egy fitneszközpontot. Minden sarkon vannak tükrök.

Praktikus tipp: Nem kell rögtön a legdrágább termékeket megvenned. A bazárokon vagy a Biano keresőmotor segítségével kedvezőbb áron is berendezheted az edzőtermedet.

 

Állítható fekvenyomó pad

Az otthoni edzőterem felszereléseit fokozatosan érdemes megvásárolni. A későbbiekben mindenképpen szükséged lesz egy fekvenyomó padra, amely a gyakorlatok nagyobb variálhatóságát teszi lehetővé.

Futópad

Az otthoni edzőteremben legalább egy kardiógépnek lennie kell. Nem feltétlenül kell futópadot használni, bár manapság ez számít a leghatékonyabbnak. Lehet például szobakerékpár, elliptikus tréner vagy lépcsőzőgép is.

Súlyzókészlet

Ha otthon akarsz edzeni, akkor nem maradhatsz súlyzók nélkül. Választhatsz kétkezes vagy egykezes súlyzót. Beton vagy fém súlyokat is beszerezhetsz. Az, hogy milyen súlyokat választasz, csak rajtad múlik.

Elsőként a helyet válaszd ki

Az otthoni edzőteremnél hátránynak tekinthető a külön kialakított tér. Ha azonban sok szabad hely van az otthonodban, és nem tudod, mit kezdj velük, akkor ez sem jelenthet gondot számodra. Az otthoni edzőtermet a pincében, a padláson vagy a ház vagy a lakás bármely más szabad helyiségében is kialakíthatod. Természetesen, ha arra vágysz, hogy az edzőterem közvetlenül a nappalidban, hálószobádban vagy szobádban legyen, megteheted. Minden csak tőled, a lehetőségeidtől és a preferenciáidtól függ.

Először azonban gondold át a tér méretét. A fent említett eszközök mindegyikének el kell férnie, természetesen lehet, hogy még több eszközt is beszerzel. Egyébként, ha olyan háztartásban élsz, ahol mások is élnek, ne feledd, hogy a nappaliban végzett edzés során zavarhatod őket.

 

Az otthoni edzőterem előnyei

Ha úgy döntenél, hogy otthoni edzőtermet hozol létre, biztosan nem fogod megbánni. Ez egy olyan befektetés, amely egészségügyi okokból valóban megéri. És végül, de nem utolsósorban rengeteg pénzt takaríthatsz meg, amit egyébként fitneszközpont-tagságra kellene költened. Az otthoni edzőteremnél továbbá nagy előny, hogy ha kedvet kapsz az edzéshez, azonnal belevághatsz. Senki sem fog korlátozni nyitvatartási idővel és még a szeretteidet is bevonhatod az edzésbe.

Érdemes azonban könnyedén kezdeni, hogy ne veszítsd el a motivációdat. Ha kezdő vagy, javasolt szakértővel konzultálni.