Elindult az albérletpiaci főszezon - mi a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

Csúcssebességre kapcsolt az országos albérletpiac, miután megtörtént a felvételi ponthatárok kihirdetése. Július végén országszerte összesen több mint 10 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, de az országon belül jelentős eltérések vannak a kínálatban és az árakban egyaránt - ez áll többek között az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az összefoglaló bemutatja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mire számíthatnak a bérlők és hogyan alakulnak a bérleti díjak. Valamint az is kiderül, hogy a megyét magában foglaló Észak-Alföldi régióban 2015-höz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint mennyivel emelkedtek az árak.

 

 

“Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám az idén már a pandémia hatása jóval kisebb mértékű. Ez abból is látható, hogy országos szinten felélénkült a kereslet, így az átlagos bérleti díjak felfelé indultak” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.”

 

Mi várható idén Szabolcs megyében?

 

Az elemzés a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatai alapján ismerteti, hogy hosszabb időtávon, 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A megyét magában foglaló a Észak-Alföldi régióban pedig ezzel párhuzamosan 70,6 százalékos drágulás következett be. Az ingatlan.com szakértője szerint a gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt. Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken - többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben - pedig minden tanév előtt a diákok biztosítanak extra keresletet a helyi albérletpiacon. Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért.” Balogh László hozzátette, hogy a megyében a ponthatárok kihirdetését követően sok új kiadó lakás jelenhet meg a kínálatban, ami viszont fékezheti a drágulás ütemét. Az ingatlan.com szakértője kiemelte azt is, hogy a bérleti díjak mellett a rezsi összege és a fűtéstípus is fontos szemponttá léphet elő az albérletkeresők számára.

 

 

Mennyi a bérleti díj?

 

Horváth Géza lakóingatlan-specialista szerint Nyíregyházán az albérleteket nézve az elmúlt években a keresleti piac volt a jellemző. Jóval nagyobb számú kereső van, mint kiadó lakás. “Ezt nehezíti az az egyre markánsabb trend, hogy a főbérlők egyre szigorúbb elvárásokat támasztanak a leendő potenciális albérlőkkel szemben. Ez nem fogja megkönnyíteni a piacon augusztusban megjelenő egyetemisták dolgát sem a megfelelő albérlet megtalálásában” - tette hozzá Horváth Géza, aki szerint a felsorolt a tényezők jelenleg a drágulás ellen hatnak.

 

Az áraknál maradva: az ingatlan.com adatai szerint a július végi megyei kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 110 ezer forint volt. A megyeszékhelyet pedig 115 ezer forintos összeg jellemezte.  Előbbi 22 százalékkal, utóbbi 28 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. A jelentősebb kínálattal rendelkező városok és települések közül Kisvárdán, illetve Nyírbátorban 70 és 80 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző.

 

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után, ez nagyban függ a gazdasági helyzet, ezen belül a munkaerőpiac és a bérek alakulásától is. Egy biztos, hogy egy általános kereslet mindig lesz a kiadó lakások iránt, kérdés, hogy ez milyen erejű lesz, mert a bérleti díjakat végső soron ez fogja meghatározni.