Ismét Erasmus+ cserén vettek részt a Mustárház és a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda tagjai

2022.07.04-11. között a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda által megálmodott Erasmus csere helyszínének a nyíregyházi Mustárházat választottuk, ahol a programok és a téma feldolgozása zajlott. A résztvevők 5 különböző országból érkeztek, melyek Fehéroroszország, Törökország, Románia, Olaszország és Magyarország voltak. Közel 30-an vettek részt a projekten, melyen a nem-formális módszerrel dolgoztunk facilitátor segítségével.

 

 

A csere fő témája a különböző országok demokráciája és a nacionalizmus elve volt. Mindezek mellett megismerkedhettünk a résztvevők személyes tapasztalataival, emellett az országaikban működő politikai rendszerek is szóba kerültek. A programok során a Nyíregyházi Egyetemről Riczu Zoltán történelem tanár látogatott el hozzánk, hogy bemutassa milyen volt Magyarország a kommunizmus idejében, mindezt egy kötetlen beszélgetés keretei között. A rengeteg ötletelés és bemutatók között jutott idő Nyíregyháza megismerésére is egy „kincskeresés” formájában, mely során helyi lakosokat kellett megkeresni különböző érdekes, ismeretterjesztő kérdésekkel.  A résztvevők illetve személyes kedvencünk az Oxford típusú vita lebonyolítása és használata lett, melyet a nacionalizmus köré építettünk. Ezen kívül fontosnak találtuk a különböző ifjúsági szervetek bemutatását is, hogy a szervezetek esetleg más projektekben is részt vehessenek együtt a jövőben.

Számunkra ez a csere újabb ismereteket adott, ezen kívül szinte tökéletes alkalommá vált külkapcsolatok megerősítésére és elmélyítésére, valamint az angol nyelv tanulására is.

 

 

Takács Zsófia, Csóka Luca
Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda