Kerékpárral az aratóversenyre

Ezúttal egy hagyományőrző rendezvényre gurulunk el Nyírbogdányba, ahol a kézi aratást elevenítik fel a szervezők. A program során az érdeklődőknek bemutatják, hogy zajlott hajdanán az aratás, marokszedés, kévekötés, keresztrakás és a cséplés.

 

 

Az aratás még a nagyszüleink idejében is több volt, mint munka. Mert azt leginkább egy közösség együttélésének ünnepeként tisztelték, ahol a falu minden tagjának megvolt a feladata.

Mentek elöl a kaszások, jöttek a marokszedők, kötötték a kévét, s rakták végül keresztbe, amit ló vagy ökör vontatta szekér vitt a cséplőig, az így begyűjtött búzaszemeket pedig úgy várták már a molnárok, mint a megmentőt. Mert ha érkezett a gabona, az azt jelentette, hogy mindenkinek, akit a föld eltart, ha másként nem is, de frissen sütött kenyér formájában hétről hétre juthat némi kemencényi boldogság.

  • A túra 2022.08.06-án 8:00-kor indul Nyíregyházáról a Kossuth-térről.
  • Útvonal: Nyíregyháza – Kemecse – Nyírbogdány - Nyíregyháza
  • Túratáv: 25 km oda - 25 km vissza. Kerékpárút, alacsony forgalmú mellékút.
  • Programra 6 órát érdemes számolni.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.

Kazai Béla

Zöld Kerék Alapítvány
Telefon: 70 2203885
Cím: 4400 Nyíregyháza, Arany János út 7.
E-mail: zoldkero@gmail.com