Mit érdemes tudni a földmunkagépekhez tartozó gumikról?

Ahány járműtípus, annyi különböző abroncsra van szükség. Sokszor “csak” méretben láthatunk eltéréseket, de van, amikor teljesen más kialakításokra van szükség. Utóbbi igaz általában a földmunkagépekre is, mivel más körülményekkel kell megküzdeniük, mint az utakon közlekedő társaiknak.

 

 

Miért van szükség más kialakításra?

Ha megnézzük, hogyan épül fel egy mezőgazdasági gumi a Gumiflex oldalán, elsőre azt fogjuk látni, hogy a mérete többszöröse egy személyautóhoz képest. Természetesen, hogy a kérdésre is válaszoljunk, azért is van szükség teljesen más kialakításra, mert ezeknek a járműveknek a használata is nagyon eltérő. Nem aszfalton, hanem földeken, laza talajon mozognak, ahol más tulajdonságokkal kell rendelkeznie az abroncsnak. Például vannak olyan földmunkagépek, amelyek sohasem hagyják el a földeket, maximum akkor lépnek aszfaltra, ha egyik munkaterületről kell átmenni a másikra. De ott vannak a traktorok, amelyeket már gyakrabban használnak közúti szállításra is.

A földmunkagépekhez tartozó gumikról azt érdemes tudni, hogy ezek a legdrágább fogyó alkatrészek ezeknek a gépeknek az esetében, mivel folyamatosan nagy terhelésnek vannak kitéve. Vannak univerzálisabb kialakítású abroncsok is, amelyeket aszfalton is lehet használni, de a földeken sem kerülnek bajba, ha ott kell haladni.

Hogyan néz ki egy földmunkagép gumi?

Először is térjünk vissza a méretre: azért van szükség nagyobb abroncsokra, mivel a járművekre nehezedő teher (valamint önmagában a gép súlya) is sokkal nagyobb, mint egy személyautó esetében. A teherbírásban segédkezik még maga a guminak az anyaga, sűrűsége, hogy ne “essen össze” a több tonna súly alatt. A másik fontos tényező a tapadás vagy vonóerő. Utóbbiról leginkább a földeken, laza talajon beszélünk, mivel ott nem attól kell tartani, hogy a jármű megcsúszik haladás közben, hanem hogy nem tud megkapaszkodni a földben.

Fontos, hogy olyan nagy tapadással se rendelkezzen, hogy kárt tegyen a talajban vagy a növényekben, gyepben. Ha megnézünk egy traktorgumit például, akkor azt láthatjuk, hogy hatalmas, mély barázdákkal rendelkezik. Ez segít abban, hogy megfelelően tudjon “megkapaszkodni”, tapadni az adott talajon. Nem utolsósorban a gumik a kényelemhez is hozzájárulnak, mivel a munkásoknak gyakran naponta több órát is el kell tölteniük egy ilyen gépben.

 

 

A kínálat egyre nagyobb

Ahány speciális munkagép, legalább annyiféle gumira van szükség. Ebből szerencsére nincs hiány, tulajdonképpen ma már bármilyen földmunkagépre lehet találni ideális gumiszettet. Érdemes is az állapotukat gyakran ellenőrizni, mivel ha az elhasználódás jeleit mutatják, akkor a munka hatékonysága is rövid időn belül elkezd csökkenni. Az általános ajánlás az, hogy legalább minden projekt előtt, de inkább hetente ellenőrizzük az abroncsokat. Ha úgy érezzük, hogy már nem felelnek meg, akkor pedig ideje minél hamarabb rendelni egy új szettet.