Így (nem) fürödtek elődeink: a tisztálkodási szokások fejlődése az ókortól napjainkig

Felkelünk, letusolunk, fogat mosunk, aztán egy gyors reggeli és indulunk is munkahelyünkre - ma így zajlik egy átlagos felnőtt reggele. Furcsa lehet belegondolnunk, hogy valaha még egészen másképpen festettek a mindennapok. Gondolnád, hogy a fürdést például a középkorban egészségtelennek tartották? Tarts velünk egy kis időutazáshoz!

 

 

A rendezett ókortól a “piszkos” középkorig

A Római Birodalom, illetve Kleopátra legendás fürdőkultúrája messze földön híres volt. Ám a középkorban úgy tűnt, mintha a tisztálkodásra valamiféle árnyék vetülne. Az ekkori emberek nemhogy kádakkal nem rendelkeztek, de viszolyogtak is a fürdéstől. A ma méltán közkedvelt, ellazulásunkat elősegítő hidromasszázs kabinok például egészen biztosan elborzasztották volna őket.

Ha meg is mosakodtak, azt is dézsákban tették: először a férfiak, aztán a nők, végül a gyerekek merülhettek meg a fürdővízben. A dézsák tartalmát aztán csatornák híján az utcákra öntötték - ami vitatható, mennyire volt higiénikus.

Hazánk azonban a korhoz képest rendkívül fejlett vízhálózattal rendelkezett: igazságosnak tartott uralkodónk, Hunyadi Mátyás hozta udvarába e jelentős újítást. Magyarországon az ő palotája volt az, ahol elsőként élvezhették a kastély tagjai a vízvezetékes fürdőszobák minden előnyét.

A fordulat: a modern csatornahálózatok kialakítása

A fürdés és a tisztálkodás becsületét végül a modern csatornahálózatok kiépítése állította helyre világszerte. Ekkor már egyre több, öntöttvas kádat állítottak elő, melyeket az emberek is nagyobb bizalommal használtak.

A ma ismert fürdőszobák azonban csak az I. világháború után alakultak ki. Ezek a helyiségek még nagyrészt csak a nagypolgári családok kiváltságai voltak, és viszonylag szerényen rendezték be őket. A berendezés jellegzetes elemei egy hokedlire állított lavór, egy fali tükör, néhány polc és egy zománcozott kád voltak. A polcokon a mindennapi piperecikkeiket, így a szappant vagy a borotvát helyezték el a ház lakói.

Az anyagfelhasználásban azonban az 1970-es évek jelentették a fordulópontot. Ebben az évtizedben jelent meg ugyanis az akril, amely egy jól alakítható, formáját hő hatására is megtartó műanyag. A hideg öntöttvas kádakkal ellentétben az akril kádakban már kellemes volt sokáig üldögélni.

 

 

A jól ápolt jelenkor

A ‘70-es éveket követően pedig szép lassan megjelentek a kádak mellett a modern kor újabb vívmányai is a háztartásokban. Így a WC, a stílusos zuhanykabinok és mosdók is. Ma már ezek nélkül nehéz elképzelnünk mindennapjainkat. Pedig nem is olyan régen még elképzelni sem tudták az emberek, milyen komfortot adhat egy saját fürdőszoba.

Ha fürdőszobánk legújabb zuhanykabinját vagy kádját keressük, a Zuhanykabin.hu online áruházában számos termék közül válogathatunk mindkét esetben. Így közel 15 ezer minőségi árucikket böngészhetünk végig a Zuhanykabin.hu saját márkáiból és a partnercégek kínálatából.