A nagy dilemma – egy- vagy kétszárnyú kaput válasszunk?

Ha már egyszer rászántuk magunkat a kerítés cseréjére, akkor a kapukat sem célszerű kihagyni a projektből, hiszen egy szép új kerítés mellett meglehetősen furcsán mutat egy avíttas, régi kapu.

 

 

 

Ilyenkor pedig kezdődik az ötletelés, hogy nem lenne-e érdemes kipróbálni valami teljesen újat, mondjuk az eddig kétszárnyú változat helyett egy egyszárnyú nagykaput, netán fordítva. E két típus sok mindenben különbözik, ezeket az eltéréseket pedig ajánlott figyelembe venni a választás során.

A kétszárnyú kapunak sokkal nagyobb a helyigénye

Mielőtt ajánlatot kérünk egy kétszárnyú Nívó kapura, bizonyosodjunk meg róla, hogy rendesen elférne-e az udvarban, nem foglalna-e el túlságosan sok helyet. Ezt ne csak elméletben tegyük meg, hanem végezzünk konkrét méréseket: mérjük meg a kapunyílás szélességét, számoljuk ki, hogy mekkora lenne egy-egy kapuszárny, és nézzük meg, hogy a nyitás sugara mekkora helyet foglal majd el az udvarból.

Lehet, hogy már itt kiderül, hogy az ötlet nem megvalósítható, mert például a sövény vagy egy díszfa miatt nem lehetne rendesen nyitni-csukni a kétszárnyú kaput. Ha a kert minimális átalakításával kivitelezhető a dolog, akkor semmi gond, de ha sehogy sem alkalmas a terület a befelé nyíló kapu számára, akkor inkább engedjük el ezt az elképzelést, és maradjunk annál, ami könnyedén megvalósítható.

Milyenek a telek domborzati viszonyai?

Avagy egyenletes-e a talajszint az udvarunkban, netán emelkedős vagy lejtős? A kapuválasztás szempontjából ez sem mellékes kérdés. A kétszárnyú kapu esetében ugyanis az egyenletes szint az ideális. Értelemszerűen az emelkedő miatt a kapuszárnyakat nem lehet rendesen kinyitni, mert beleütköznek talajba, a lejtősnél pedig nem lehet kitámasztani, ha például szeles idő van.

Ilyen domborzati jellemzők mellett ugyancsak célszerűbb az egyszárnyú változat, ellenben ha a talaj sík, akkor nyugodtan válasszunk egy szép és elegáns kétszárnyú kaput. Amire viszont fontos figyelni: a kapu nem nyílhat kifelé, az utca irányába, csakis befelé, az udvar felé.

Ezt az építési törvény szabályozza, a rendelet megszegése pedig komolyabb összegű bírságot is vonhat maga után, tehát nem érdemes kockáztatni. Főleg, hogy nemcsak a büntetést kell befizetni, hanem ezzel együtt a kaput is átalakítani.

 

 

Kétszárnyú kapu, az elegancia megtestesítője

Kár tagadni, hogy van valami különlegesen sikkes abban, amikor a kétszárnyú kapu kitárul, és szinte hívogatja befelé az embert. Nem véletlen, hogy a filmekben a csodaszép kúriák és luxusvillák is szinte mind ilyen kapukkal rendelkeznek, emiatt sokan az eleganciával és a gazdagsággal hozzák összefüggésbe.

Persze nem kell ahhoz milliárdosnak lennünk, hogy készíttessünk egy szép kétszárnyú kaput, ugyanakkor tény és való, hogy sokat tud dobni a portánk megjelenésén, főleg ha igényes, esztétikus és modern kialakítású.

Amennyiben a telek adottságai engedik, bátran válasszuk ezt a típust, és biztosan nem bánjuk meg!