A történelem feltárása - A múlt évtized legjobb régészeti leletei

Az elmúlt évtized a régészet aranykora volt, hiszen olyan kincseket tártak fel, amelyek elmélyítették az emberi történelem és kultúra megértését. Hasonlóan ahhoz a várakozáshoz és izgalomhoz, amit a big bamboo demo játék karjának meghúzása jelent, minden régészeti ásatás magában hordozza annak ígéretét, hogy valami jelentőset tár fel. Az egyiptomi ősi síroktól a skandináviai viking hajó temetkezésekig nézzük meg közelebbről az elmúlt évtized néhány kiemelkedő régészeti leletét.

 

 

Tutu és T-Cheret Isis sírja, Egyiptom, 2019

Al Minya ókori egyiptomi nekropoliszában a régészek felfedezték egy Tutu nevű magas rangú tisztviselő és felesége, T-Cheret Isis sírját. A korai ptolemaioszi korból, mintegy 2000 évvel ezelőttről származó sírt bonyolult falfestmények díszítették, amelyek a házaspárt különböző jelenetekben ábrázolják gyermekeikkel és istenségekkel, bepillantást engedve az ókori egyiptomi szokásokba és hiedelmekbe.

Az altamurai ember, Olaszország, 2015

Egy neandervölgyi ember megkövesedett maradványai, amelyeket több mint 130 000 éve őriznek egy mészkőbarlangban az olaszországi Altamurában, ritka lehetőséget nyújtottak a tudósoknak a neandervölgyi DNS vizsgálatára. A csontvázon található mészkő bevonatból vett mintát kivonva a tudósoknak sikerült megerősíteniük az Altamura ember helyét a neandervölgyiek vonalában.

Viking hajó temetés, Norvégia, 2018

A régészek talajradar segítségével azonosítottak egy hajótemetkezést a norvégiai Gjellestadban. A körülbelül 66 láb hosszú viking hajó lenyomata, bár a fa szinte teljesen elkorhadt, magas társadalmi státuszú temetkezésre utalt, megvilágítva a viking korszakról alkotott képünket.

Chauvet-Pont-d'Arc barlang, Franciaország, 2014

A 2014-ben a nagyközönség számára is felfedezett Chauvet-Pont-d'Arc barlangban találhatók a világ legkorábbi ismert és legjobb állapotban fennmaradt, 36 000 évre visszanyúló képi barlangrajzai. A barlangban állatokat, emberi lábnyomokat és absztrakt jeleket ábrázoló képek találhatók, amelyek fontos betekintést nyújtanak a korai emberi kreativitásba és szimbolikus gondolkodásba.

III. Richárd sírja, Anglia, 2012

Az évtized egyik legszenzációsabb régészeti lelete során Anglia egyik leghírhedtebb uralkodójának, III. Richárdnak a maradványait fedezték fel egy parkoló alatt Leicesterben. A DNS elemzés megerősítette az 1485-ben csatában elhunyt király személyazonosságát, és ezzel megoldódott a végső nyughelyével kapcsolatos évszázados rejtély.

Homo naledi, Dél Afrika, 2015

A Rising Star barlangrendszerben a tudósok felfedezték az ember új ősfaját, a Homo naledi-t. Az emberhez hasonló és primitívebb vonások keveredésével a Homo naledi elmélyíti az emberi evolúcióról alkotott ismereteinket, és bemutatja ősi vonalunk sokszínűségét.

 

A legnagyobb felfedezések

A régészet világában minden ilyen lelet egy - egy jackpotot jelentett, olyan volt, mint egy nyerőgépen a nyerő pörgetés. Előremozdították a történelem megértését, többet árulnak el őseink életéről, művészetéről, szokásairól és hiedelmeiről.

De, bármennyire is hihetetlenek voltak ezek a leletek, nem szabad elfelejteni, hogy a régészet nem csak a leletek feltárásáról szól. Arról is szól, hogy ezeket a leleteket értelmezzük, megfelelő kontextusba helyezzük, és felhasználjuk őket múltunk történetének rekonstruálására. Ily módon a régészet nemcsak a történelmünket tárja fel, hanem segít megérteni a jelenünket és potenciálisan alakítani a jövőnket.

Az elmúlt évtized régészeti leletei aláhúzták azt a tényt, hogy múltunk még mindig sok felfedezésre váró titkot rejt. Ahogy haladunk előre, ki tudja, milyen új felfedezések várnak ránk. Az biztos, hogy ahogy folytatjuk az ásatásokat, felfedezéseket és elemzéseket, egyre jobban megértjük, kik vagyunk és honnan jöttünk. Minden egyes ásatás közelebb visz minket az emberi történelem történetének feltárásához.