Egyetlen magyar csapattal rajtol a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportköre

Mivel a Genesys-OSC Újbuda és az EPS-Honvéd sem jutott tovább a selejtezőből, eldőlt, hogy az FTC-Telekom Waterpolo lesz az egyetlen magyar csapat a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. A zöld-fehérek a C jelű négyesben küzdhetnek a továbbjutásért.

 

 

Eredménytelen selejtező

A magyar csapatok számára rosszul sikerült a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezője. Két együttes volt érdekelt, a Genesys-OSC Újbuda és az EPS-Honvéd, ám egyiknek sem sikerült kiharcolnia a továbbjutást, ezzel a főtáblára kerülést. Ráadásul nem is kevés hiányzott ehhez, hiszen az OSC a csoportja harmadik, a Honvéd pedig az utolsó, negyedik helyén zárt.

Így sem maradunk azonban magyar csapat nélkül, hisz a 2019-es győztes, 2021-es ezüstérmes és 2022-es bronzérmes FTC-Telekom Waterpolo ezúttal is ott lesz a mezőnyben. Nyéki Balázs csapatának nem kellett selejteznie, magyar bajnokként automatikusan helyet kapott a tizenhat csapatból álló mezőnyben. A Fradi a C jelű kvartettben igazi exjugoszláv trióval találkozik majd, hiszen ellenfél lesz a horvát Jadran Split és a montenegrói Jadran Herceg Novi mellett a selejtezőből érkező szerb Crvena zvezda is. Az első fordulót szeptember 27-én rendezik, akkor az FTC a Jadran Herceg Novit látja vendégül.

 

Esélyek

A vízi labda ugyanolyan kerek, mint a labdarúgásban használt eszköz, azaz erre a sportágra is igaz, hogy nehéz tippelni, ám az erőviszonyokat be tudjuk mutatni. Mint már írtuk, a FTC-Telekom Waterpolo pontosan tudja, milyen érzés megnyerni a BL-t, egy ilyen csapatnak pedig általában minden évben ugyanaz a célja: újra a magasba emelni a legrangosabb trófeát.

Ehhez minőségi keret áll az új vezetőedző, Nyéki Balázs rendelkezésére, aki a nyáron távozó, a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját immár főállásban betöltő Varga Zsolt helyét vette át a kispadon. A keretben hemzsegnek a sztárok, ilyen az olimpiai bajnok, kétszeres világ- és Európa-bajnok center, Varga Dénes, aki mellett a nyáron világbajnoki címet szerzett Vogel Soma, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán és Vigvári Vendel is. A légiósok között szintén kiváló játékosok szerepelnek, az orosz Danyiil Merkulov, a görög Sztilianosz Argiropulosz, valamint az olasz Luca Damonte és a szintén világbajnok Edoardo Di Somma hatalmas erősítés a magyar bajnoknak. Ha még idevesszük a nyáron érkező, olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb Dusan Mandicsot, érezhető, hogy az FTC a végső sikerre is esélyes.

 

 

 

Ellenfelek és a lebonyolítás

Lesznek más magyarok is a mezőnyben. A legutóbbi három kiírásban győztes olasz Pro Recco színeiben Zalánki Gergő szerepel, a görög Olympiakoszt Vámos Márton képviseli, a francia Marseille sapkájában Manhercz Krisztián és Angyal Dániel tűnik fel a medencékben. Mondanunk sem kell, mindannyian világbajnokok lettek 2023 nyarán.

Az első csoportkörből mindegyik négyes első két csapata jut tovább, azaz nyolc együttes marad versenyben. Az ezt követő középdöntőben újabb két négyest formálnak, ahonnan szintén a csoportok első két helyezettje jut be a Final4-ba, azaz az érmek sorsáról döntő négyes végjátékba, amelyet június 6. és 8. között rendeznek majd.

 

Kép forrása: Freepik