Az ablakra ragasztható hővédő fóliák hatása

Tudvalevő, hogy a nyári hőség egy része az ablakon keresztül jut be a lakásba. A nyarak egyre melegebbek és sokszor az éjszakai levegő sem hoz számottevő enyhülést.

 

 

A meleg mérséklésére többféle módszert bevethetünk, bár nyilvánvalóan a légkondicionáló berendezés a leghatékonyabb. Nem mindig van azonban erre lehetőség, ezért célravezető a nap sugarait már az ablaknál megállítani.

A hővédő fóliák pontosan ezt ígérik, cikkünkben pedig bemutatjuk a fellelhető termékeket és azok hatásait.

Milyen termékek vannak a piacon?

Azt kell, hogy mondjuk, nem könnyű a választás, mivel Fóliás Juci ablakra tehető hővédő fóliái is többféle változatban érhetők el. Így aztán nagyon fontos tudnunk azt, hogy melyik termék milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen csak így leszünk képesek kiválasztani azt, ami a saját ablakunkra leginkább alkalmas.

A fóliák különbözhetnek a felrakás módjában, a sötétítés mértékében, a tükröződésben, valamint természetesen a napsugarak visszaverésének képességében, vagyis abban, hogy hány fokkal tudják hűvösebben tartani a helyiséget.

Az első termék: 45%-os hővédő ablakfólia

Ezt a fóliát akkor válaszd, ha nincs segítséged a felrakására, hiszen ez egy könnyen felrakható termék. A sztatikus fóliák előnye, hogy nincs rajtuk ragasztóréteg, hanem az üveg bevizezésével, majd a víz kiszorításával rögzülnek. Sajnos csupán egy évig tudod őket használni, utána ki kell cserélned, viszont az UV-védelme évek múlva is hatásos. A hatékonysága sem túl magas, mérések szerint csak néhány fokkal tudja csökkenteni a szoba hőmérsékletét.

A második termék: színezett hővédő ablakfólia

Ez a fólia a 45%-os fóliához hasonlóan szintén nagyon könnyen feltehető, mivel ugyanazzal a technológiával működik. Mivel nincs a hátoldalán ragasztó, ezért az sem probléma, ha véletlenül ferdén rakod fel mert nyugodtan leszedheted és újra megpróbálhatod a felrakást.

Az előző terméknél azonban sokkal erősebb anyagból van, ezért már 3-4 fok csökkentésére is képes.

 

 

A harmadik termék: 67%-os hővédő ablakfólia

Elérkeztünk az öntapadós termékekhez, ezért itt már nem szabad hibázni a felrakás során. Nem érdemes egyedül belevágni a műveletbe, legalább négy kéz szükséges ahhoz, hogy pontosan a helyére kerüljön.

Nagy előnye, hogy már akár 6 fokkal is kevesebbet mutathat a hőmérő higanyszála, azonban mégsem lesz a szobában sötét, így a növények is meg fogják hálálni a döntésedet.

A negyedik termék: hővédő tükörfólia

Ez a termék szintén az öntapadós családhoz tartozik, a felrakásához nem is kettő, de inkább három ember szükséges. Tükörfólia, vagyis az utca felől olyannak látszik, mint egy tükör, ezért még a belátást is megakadályozza.

Ez a fólia tudja legjobban visszaverni a hőt, a mérések szerint akár 8 fokkal is kevesebb lesz a helyiségben a felhelyezése után. Ha ezt a terméket választod, akkor este használj sötétítő függönyt, mivel a belátásgátlás megfordul.

A hővédő fóliák használata képes enyhíteni a lakásban a forróságot, a fenti útmutatók alapján pedig már el tudod dönteni, hogy számodra melyik lesz a megfelelő.