A nagyobbaktól a kisebbek felé tolódott el a kínálat a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakáspiacon

Az eladó használt lakások és házak kínálata nőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterár idén szeptemberben a vármegyében átlagosan 442 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 417 ezer forinttal.  Az eladó lakóingatlanok átlagára pedig 31 millió forintot tett ki, míg tavaly szeptemberben 34,5 millió forint volt.

 

 

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei piacon egyaránt - ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat.

 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak” - mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer, illetve 12 százalékkal 262 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást.

 

Árkörkép a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből

 

Az elemzés rámutat egy érdekes ellentétre, amely több vármegyére, így Szabolcs-Szatmár-Beregre is igaz. Mégpedig arra, hogy az átlagos négyzetméterárak stagnálása, növekedése ellenére a lakóingatlanok átlagára sok helyen csökkent. Ennek a magyarázata pedig az, hogy a kínálatban túlsúlyba kerültek a kisebb alapterületű lakások.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 442 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 417 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 31 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 34,5 millió forint volt.

 

 

Nyíregyházán az átlagos négyzetméterár 548 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 501 ezer forinthoz képest. Az nyíregyházi lakóingatlanok 39 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 42 millió forint volt.

Ez pedig azt jelzi, hogy kisebb lakások kerültek fölénybe a vármegye piacán.

 

A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Mátészalkán, Kisvárdán, Nyírbátorban és Nagykállóban az átlagos négyzetméterár 270-372 ezer forintra változott a tavalyi 238-304 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 26-36,8 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 22,5-33,5 millió forintról volt szó.

 

Mi vár a piacra? Visszatérhetnek a csokos vevők

 

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is.

 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.