Zárul a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

A Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal közösen valósította meg a „Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum” elnevezésű projektet. A projekt költségvetése 3,856 millió Ft volt, amely vissza nem térintendő és az Európai Szociális Alap és állami társfinanszírozás keretében valósult meg, amelynek támogatási intenzitása 100% volt.

 

 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum tevékenységei a foglalkoztatási paktum létrehozása és működtetése, valamint a munkaerőpiaci szolgáltatás, képzés, bértámogatás. A projekt kiegészítő tevékenységei voltak: a befektetésösztönzés és a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés. A projekt átfogó céljai voltak a komplex gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztés a vállalkozói környezet és a versenyképesség javításáért, valamint a hátrányos helyzetű lakosság tartós munkaerőpiaci integrációja. Mindezek a foglalkoztatottság bővülését és a kiegyensúlyozott munkaerőpiac megteremtését szolgálták.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum első Irányító Csoport ülését 2017. június 26-án tartotta, az utolsót 2023. novemberében. Az említett időintervallumban összesen 99 darab ülés került megtartásra. Az Irányító Csoport üléseken hozott döntések eredményeképpen 2250 fő foglalkoztatásba bevonása valósult meg.

A projekt céljainak elérése érdekében széleskörű partnerségi rendszer alakult ki a munkaerőpiac valamennyi szegmensében jelen lévő meghatározó szereplők jelentkezésével. 2017. április 28án került sor az Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására, melyet 32 partner szervezet írt alá. Ennek eredményeként már intézményesült keretek között folytatódhatott a munkaerőpiaci szereplők közötti partnerségi kapcsolat, ami 2023. október 12-én további 5 taggal bővült ki. 4 munkacsoport alakult az adott területen meghatározó helyi szereplők részvételével, amelyek célja volt a konkrét javaslatok megfogalmazása az alábbi témákban: munkaerőpiac dinamikája, modern képzési struktúra kialakítása, pályaorientáció koordinálása, helyi- és helyközi közlekedés fejlesztés. A munkacsoportok folyamatos személyes találkozók keretében beszélték át a kihívásokat, a megoldási javaslatokat és az ezek végrehajtásához szükséges feladatokat.

 

 

A projekt céljainak megvalósítását elősegítették a különböző rendezvények, mint a Partnerségi rendezvény, Foglalkoztatási Fórum rendezvények, Jó gyakorlatok bemutatása, "szakMAfest" elnevezésű egész napos rendezvény.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elhivatott a térség helyi termék- és szolgáltatás kínálatának bővítése, a MADE IN NYÍREGYHÁZA logó széles körű megismertetése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése mellett. Nyíregyháza település gazdasági fejlődésének megtartása és a versenyképesség javítása érdekében egy befektetés-ösztönzési program jött létre a projekt keretében.

A projekt megvalósításának időtartama: 2016. október 4. – 2023. november 30.