Ízelítő a skót Islay-régió whisky remekműveiből

Ez a bejegyzés a skót Islay-régió whisky kiválóságait igyekszik felvonultatni dióhéjban. Közben azért nem feledkezünk meg kitérni arra is, hogy az egészen speciális sziget a földrajzi és egyéb adottságait tekintve milyen érdekességeket hordoz magában.

 

 

Egész pontosan hol található az Islay-régió?

A földrajzi meghatározás szerint a Belső-Hebridák legdélibb fekvésű szigetéről van szó. Segíthet a lokalizálásban, hogy Campbeltown szomszédságában található közvetlenül. De ha hátrébb lépünk egyet, az is elég lehet, hogy Skócia egy ismert vidékéről van szó.

Márpedig az ismertség egyik fő motívuma az iDrinks webshop szeszes ital palettáján is visszaköszön. Tudniillik az Islay-régióban tevékenykedik a híres Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, Laphroaig, Bunnahabhain, Bruichladdich és a Kilchoman whisky lepárló.

Veretes névsor, valljuk be őszintén. Bár az új idők szele ezt a vidéket is eléri szép lassan. Erről árulkodik, hogy amíg korábban a blendelt whisky számított arrafelé nagy attrakciónak, manapság egyre inkább a single maltok készítése jelenti a fő csapásirányt.

A sziget néhány alapvető sajátossága

Ami a földrajzi specifikus jellemzőket illeti, az Islay-sziget 25 mérföld hosszúságú. A lakossága mintegy négyezer főt számlál, akik sziget ide vagy oda, igencsak szoros kapcsolatot ápolnak a szárazfölddel és a környező nagyvárosokkal.

Meghatározó arrafelé egyrészt az éghajlat, másrészt a tenger közelsége. Ha már említettük a whisky lepárlókat, a tőzeges termőtalaj bizony a készítés során felhasznált helyi maláta karakterén is határozottan érezhető.

Vagyis az itt készült párlatok zamatában megnyilvánul a tengeri hínár íze, miközben egészen sajátos jódos árnyalatok szintén jelen vannak. Kimondottan markáns, erőteljes aromakarakterre lehet számítani minden kortyban, amit tőzegesen füstös, gyógyszeres ízek egészítenek ki.

 

 

Még néhány érdekesség az Islay-régió kapcsán

Tudni kell, hogy a sziget területe meglehetősen alacsony fekvésű, egyúttal hepehupás szerkezetű. Egyfajta központi meghatározó elem, hogy a vidék jócskán bővelkedik tőzeges földben.

Ráadásként a tőzeges patakok jelenléte is szerepet játszik abban, hogy a sziget részén lévő víz gyakran emlékeztet a teára, mert olyan a színe. Szorosan ide kapcsolódik, hogy az islay-i tőzegnek is kissé homokos az összetétele.

Ezek egytől egyig lényeges faktorok annak kapcsán, hogy az itt készített whiskytípusok milyen esszenciát, aromákat és ízeket testesítenek meg. Például az illatok tekintetében is markáns elem a tengeri só, az édes és citrusos aromák megléte.

De az igazi fő motívum a füstös-tőzeges aroma. Aminek a jelenléte abszolút érthető, hiszen a szigeten működő lepárlók a területen a tőzeget ügyesen alkalmazzák, épp ettől olyan egyedi és különleges minden itt készült párlat.