Hogyan válasszunk iskolát gyermekeinknek?

Az iskolaválasztás kérdése minden szülő számára kihívás, hiszen egy rosszul megválasztott intézmény erősen visszavetheti a gyermek előmenetelét a későbbiekben. Tény, hogy a jó döntés meghozatala előtt számtalan szempontot mérlegelnie kell a gondviselőknek. Van, hogy bizonyos kérdésekben kompromisszumot is kell kötni.

 

 

 

A gyermek szükséglete az első

A legfontosabb, hogy a gyermek képességeihez és személyiségéhez megfelelően illeszkedő iskolát válasszunk, ahol miközben jól érzi magát, folyamatosan fejlődik is. A Brit-Magyar Iskola ezt tekinti a pedagógiai programja fundamentumának.

Mivel a gyermek családban él, fontos, hogy az intézmény által közvetített értékrend és a szülők nézetei ne legyenek ellentétesek egymással. Az iskola oktatási módszertana, nevelési metódusa ugyanis egy adott értékrendet közvetít, mely jelentős személyiségformáló hatással rendelkezik a gyermek fejlődése során.

Jó pedagógusok nélkül nincs jó iskola

A tanítás során sok pedagógus válik követendő példaképpé a gyerekek számára, ezért nem mellékes milyen emberi kvalitásokkal és mekkora empátiával rendelkeznek az intézmények oktatói. Ideális esetben az eredményes oktatás korszerű módszertanát jól ismerő pedagógusok dolgoznak a kiválasztott iskolában, akik a gyermeket motiválva és támogatva vesznek részt készségei fejlesztésében.

Régóta megfigyelt jelenség, hogy bizonyos tantárgyak megszerettetésében, vagy elutasításában jelentős szereppel bír az adott tárgyat tanító pedagógus személyisége, és a gyermekkel kialakított kapcsolatának minősége. Ez pedig később kihathat a diák továbbtanulási terveire és végső soron a karrier döntéseire is.

 

 

A lokáció és a felszereltség fontossága

Természetesen fontos kiválasztási szempont, hogy az iskola milyen távolságra helyezkedik el a lakóhelyhez képest. Nem mindegy mikor kell kelteni reggel a gyermeket, és mennyit kell neki naponta ingázással töltenie. Nemcsak az oktatás színvonalát mutatja, de az iskolai hangulatot is meghatározza milyen minőségű épületben, milyen fokú felszereltséggel működik az intézmény. Van-e benne például modern gépparkkal rendelkező számítástechnikai terem, sportpályák és közösségi terek.

Az intézmény szolgáltatásai közül kiemelt fontosságú a megfelelő étkeztetés biztosítása. Napjainkban az egészséges és friss ételek kezdenek behatolni az iskolai menzák világába is. Ha gyermekünk a manapság oly gyakori ételallergiák valamelyikében szenved, különösen utána kell járni az iskolai étkeztetés minőségének.

Végül, amennyiben magániskolára esett a választásunk érdemes a felmerülő költségeket is megvizsgálni, mielőtt meghozzuk a végső döntést. Mindezek figyelembevételével keressük fel az iskolákat az általuk meghirdetett nyílt napokon, és informálódjunk az ott dolgozó pedagógusoktól. Ezen kívül érdeklődhetünk azoktól a szülőktől is, akiknek gyermekei már a kiszemelt intézmények valamelyikében tanulnak.