Hogyan kell összeállítani a harcsa előkét?

A harcsa előke tudatos összeállítása során számos szempontot kell figyelembe vennünk. Hogy mi alapján válasszuk meg a végszerelék elemeit? Erről lesz szó ebben a cikkben, mellyel az a cél, hogy segítsük a lehető legnagyobb harcsák megfogását.

 

 

Egyedileg összeállított harcsa előke
 

Több okból kifolyólag is szükség van egyedileg összeállított harcsa előkére. Ott van például rögtön a harcsák kapitális mérete. Emiatt extrém terhelhetőséggel kell bírjon, pláne ha életünk hala van a horgon. Épp ezért, amikor böngésszük a kínálatát, akkor érdemes a Damil.hu harcsás fonott előkezsinórjait választani.

A harcsáknak nagyon speciális fogazata van, más mint a csukák esetében. Azonban ez is nagy veszélyt jelent. A szájukban lévő kefeszerű fogak is képesek sérülést okozni az előkezsinóron, így idővel el is tudják azt szakítani.

Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy az élőhelyük nem nevezhető könnyű terepnek! Ezeket a rablóhalakat sokszor bokrok, ágak, fák alól kell felszedni, így nem lehet a felszerelésben gyenge pont, egyszerűen mindennek bírnia kell az extrém körülményeket.
 

Miből áll össze a harcsa előke?

Nincs nagy titok, ugyanakkor nagyon fontos a tudatos horogválasztás. Ennek ideális esetben kellőképpen nagynak kell lennie, valamint erősnek is. Nem szabad, hogy kihajoljon vagy kitörjön, még az igen rázós helyzetekben sem.

Kulcsfontosságú a megfelelő harcsás előkezsinór is, mely szintén extrém teherbírással kell, hogy rendelkezzen. Ha erre nem figyelünk oda, akkor esélyünk sem lesz az olykor 2 méter körüli bajuszos ellenfelünkkel szemben.

Egy harcsa előke összeállításában ennek a két elemnek van kulcsfontosságú szerepe. Persze ehhez még kell ólomsúly és akár egy speciális úszó is, de ha az első kettő nincs rendben, akkor garantált a sikertelenség.

 

 

Hogy válasszuk ki a harcsa előke zsinórját?
 

Egyéni preferencia alapján választhatunk monofil vagy fonott előke közül. Előbbinél a nyúlás miatt van egy kis mozgásterünk, utóbbi viszont erősebb, nehezebben szakad el.

A szakítószilárdság mértéke kifejezetten fontos egy harcsázó előkezsinór esetén. Pláne, ha akadós terepen horgászunk, ahol sok esetben teljesen behúzott fékkel kell tartanunk a halat. Ezáltal hatalmas terhelést kap nemcsak a bot és az orsó, de az előkezsinór is. Épp ezért nem szabad spórolni ezen. Ki szeretné emiatt élete halát elveszíteni?
 

Mi a helyzet a horoggal?

A horognak is hatalmas szerepe van abban, mennyire lesz eredeményes a horgászatunk harcsázás esetén. Nem a valaha látott legnagyobb kampó beszerzése a cél, de azért mégis ez lesz az, amivel a harcsa találkozni fog, és a fentiekben leírt nehéz körülmények és hatalmas terhelések miatt bizony szükség lesz egy kis erőtartalékra.

Törekedjünk mindenképp az erős, minőségi, strapabíró darabok vásárlására! Olyanokat szerezzünk be, amelyekkel hatékonyan felkínálható a csali, s egyúttal képesek lesznek megtartani a védekező harcsákat is a fárasztás ideje alatt.

A megfelelően összeállított harcsa előkével akár életünk halát is kifoghatjuk.