Lebukott a nyíregyházi mesterszakács

Égett zsírtól ragacsos tűzhely, penészes falak, koszos padló. A higiénia teljes hiánya fogadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorait egy nyíregyházi mesterszakács kifőzdéjében, ahol éppen az ünnepi sültes és hidegtálakat készítették. A „szakembernek” nemcsak a konyhája volt koszos, az üzemeltetéshez szükséges hatósági engedélyekkel sem rendelkezett.

 

 

Hivatásos mesterszakácshoz kopogtatott be a NAV még karácsony előtt, aki a legismertebb közösségi platform Marketplace oldalán hirdette szolgáltatását, és 2019 óta készített megrendelésre sültes és hidegtálakat.

A NAV revizorai is leadták rendelésüket, majd az előre megbeszélt időpontban megjelentek a megadott címen, hogy átvegyék a tálakat, a vásárlásról azonban nem kaptak nyugtát. Az ellenőrzés azonban nemcsak a séfnek szolgált meglepetéssel, a revizorok is elképedtek a konyhában uralkodó állapotok láttán. A falakat és a padlót kosz, penész borította, az eszközök és gépek piszkosak, ragacsosak voltak. A helyszín a legnagyobb jóindulattal sem volt alkalmas ételek készítésére. A NAV munkatársai értesítették az illetékes hatóságokat, akik azonnal megtiltották a további működést, valamint megsemmisítették az ételeket és az ismeretlen eredetű alapanyagokat.

Az ellenőrzésen az is kiderült, hogy a férfi a tevékenységét évek óta bejelentés és a szükséges hatósági engedélyek nélkül végezte, így akár 1 millió forint mulasztási bírsággal is számolhat. Az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi az online térben értékesítő adózókat is, így nemcsak a termékeket értékesítők, hanem a szolgáltatásokat kínálók is bekerülnek a NAV látókörébe.

 

Forrás: NAV
Kép: Pixabay