A jövőben a lézeres szőrtelenítést kizárólag robotok végzik majd?

A technológiai újítások, mint a robotizáció fejlődése sok területen már mindennapjaink részét képezi. Az orvostudomány területén nagy hasznát veszik a programozott gépi segítőknek, melyek a precíziós feladatok ellátását könnyebben oldják meg, mint az emberek.

 

 

Az olyan orvos-esztétikai eljárások tekintetében is megjelentek már a robot-asszisztált kezelések, mint az Aesthetica Orvosi Központ lézeres szőrtelenítő eljárása, mely a legnépszerűbb beavatkozások egyike. Bár a klinikán még nem alkalmazzák a robotizált segítséget, azonban néhány külföldi példa azt mutatja, hogy a jövő ezen a piacon is a mesterséges intelligencia által vezérelt eszköz felé halad. Nézzük, vajon milyen előnyöket kínál ez a fajta lézeres szőrtelenítés és önmagában a lézerrel végzett szőreltávolítás.

Robotokkal biztonságosabb?

Napjainkban igen felkapott téma a mesterséges intelligencia és az általa vezérelt robotok használatának lehetősége bármely területen. A lézeres szőrtelenítés területe is olyan rész, mely fókuszba került a robotizáció kapcsán. A szőr eltávolítására használt orvosi lézer még pontosabb, biztonságosabb használatát segítheti elő a robot használata.

A lézeres szőrtelenítés minőségi orvosi lézerek használatával most is igen hatékony eljárás, mely akár végleg megszabadíthatja a pácienseket a felesleges szőrszálaktól. A kifejlesztésre kerülő rendszer a folyamat automatizálását célozza meg.

Vajon elveszik az emberek munkáját?

A jelenleg már üzemelő robot-asszisztencia egyébként eltérően az iparban használt berendezésektől, nem működik humán közreműködés nélkül. A lézeres eljárást végző személyzet segítségére van, de nélkülük nem tud üzemelni. Az ember-robot kollaborációjában végzett lézeres szőrtelenítés jövőjét tekintve tehát egyenlőre azt mondhatjuk, hogy nem fogja átvenni az emberek helyét a kezelés során, csak kiegészíti azt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a beavatkozás során a robot új generációs alternatívát jelent, mely a kezelt páciens bőrének érzékenysége alapján automatikusan állítja be a lézer energiaszintjét, és biztosítja, hogy a lézer egyenletesen mozogjon a bőr felületén. Ezzel pedig csökken az égési sérülések és a hiperpigmentáció kockázata.

 

 

Hogyan működik?

Az iLaser egy kezelőágyra van felszerelve, melyen a robotkar található és különböző szenzorok, melyek szabályozzák az egység működését. A robotkar applikáción keresztül állítható be, amely akár egy mobiltelefonon is üzemelhet. A különböző szenzorok folyamatosan pásztázzák a testet és követik a lézerfény útját, így apró elmozdulásokat is azonnal tudnak korrigálni.

A kezelőfej méretét is önműködően, a szenzorok által begyűjtött adatok alapján választja a gép, így sokkal hatékonyabb és biztonságosabb a szőrtelenítés folyamata. Összességében elmondható, hogy a lézeres szőrtelenítés a jövőben is a robotika és az MI bevonásával fog megtörténni, hiszen használatával a kezelések eredményessége növelhető.