A légtechnika jelentősége

Akár kisebb lakásokról, akár közintézményekről vagy csarnokokról van szó, érdemes szellőztető vagy légellátó rendszereket alkalmazni. A nagyobb teljesítményű berendezések telepítése általában már komoly épületgépészeti munkát és szakértelmet igényel. Ezeket célszerű már a létesítmények építési fázisban betervezni, hogy később ne járjon a beépítés nagy átalakítással.

 

 

Ha megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt szeretne beltérben, járja körbe a lehetőségeket! Hévízen vagy Keszthelyen él, esetleg az 70 km-es körzetükben lakik? Akkor az Ódor Klíma 2000 Kft. a kisebb rendszerektől, akár 50-100 ezer m3/h teljesítményű berendezésekig számos opciót kínál légtechnika terén. Emellett komplex légcsatorna-hálózat kialakításában és karbantartásában is közreműködnek.

Mi is az a légtechnika?

Leegyszerűsítve a légtechnika nem más, mint az elhasznált levegő elszívása, szükség esetén kezelése, és a friss, tiszta levegő bejuttatása a beltérbe. Természetesen mások az igények az otthonunkban, egy étteremben és megint más mezőgazdasági vagy ipari területen.

A szellőztetők előnyei lakásokban

Azt gondolnánk, hogy egy lakás átszellőztetése percek alatt megtörténhet, pedig ettől többről van szó! Hiszen vannak olyan helyiségek (például mosdók, spájzok), amelyeknek nincs ablaka és mégis fontos lenne a légcsere. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a szellőztetők. Akkor is sokat segítenek ezek a rendszerek, ha penészesedést, sok páralecsapódást tapasztalunk.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek hatékonysága

A panelprogramok, a hőszigetelés, a műanyag nyílászárók elősegítik, hogy energiatakarékosak legyenek még a régebbi építésű társasházak is. Sajnos azonban ezek a korszerűsítések nem engednek be elegendő friss levegőt a beltérbe. Régebben elterjedt megoldás volt a tetőszellőztetés, de ez nagy energiafogyasztással jár.

Leghatékonyabbak a hővisszanyerős technológiák, amelyekkel még a fűtésszámlán is sokat spórolhatunk. Ezek kiépítése költséges, amit tovább növelhet, ha újonnan kell kiépíteni. Amennyiben egy meglévő szellőző rendszert kell átalakítani, az már jóval kedvezőbb lehet, és a megtérülés is gyorsabb.

 

 

 

Hogyan működnek a hővisszanyerős szellőztetők?

A hővisszanyerős szellőztető rendszereknek létezik egy friss levegő bevezető és egy használt levegő eltávolító egysége. Előbbi a kültéri levegőt a beltérbe juttatja egy szűrőn át, amivel megtisztítja a szennyező anyagoktól. Ezt követően melegíti vagy hűti azt az igényeknek, illetve az évszaknak megfelelően. A beltéri levegőt pedig a használt levegő eltávolító rész juttatja ki a környezetbe, de úgy, hogy a nedvességet és a szennyeződéseket kiszűri belőle. A jelentős energiaárak mellett ez egy igazán költséghatékony megoldás lehet.

Vendéglátóhelyek, szociális intézmények, csarnokok mellett az Ön otthonában is fontos lehet a megfelelő légtechnika kiépítése. Ehhez kérjen tanácsot szakemberektől, hogy a legjobb, leghamarabb megtérülő lehetőségeket tudja igénybe venni.