A nyíregyházi ingatlanpiac jelene, múltja és jövője

A nyíregyházi ingatlanpiac jelene, múltja és jövője Az elmúlt évben a hazai ingatlanpiacon jelentősen drágultak a négyzetméterárak. Nyíregyháza és a környező települések ingatlanai is hasonló változáson mentek keresztül. Nyíregyházán a családi házak árai átlagosan 14%-kal, míg a téglalakásoké átlagosan 17%-kal emelkedtek idén februárban, a tavalyi évhez képest. Az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy az elkövetkezendő évben az árak további drágulására lehet számítani.

 

 

Ennyivel drágultak a családi házak

A vizsgálatunk alá vont nagyvárosokat tekintve az elmúlt egy évben Debrecenben voltak legdrágábbak a családi házak. Itt 2018. februárban a házak átlagos négyzetméter ára 262 ezer Ft/m²- ről indult, mely 2019. februárra 304 ezer Ft/m²-re emelkedett. Vizsgált időintervallumban, Egerben és Miskolcon átlagosan 20-30 ezer forinttal, azaz 10-20%-kal emelkedett a családi házak egyetlen négyzetméterének ára.

A nyíregyházi családi házak átlagárai szintén két számjeggyel, egészen pontosan 14%-kal növekedtek 2018. február és 2019. február között. Ez a változás a családi házak átlagárainak országos dráguláshoz képest átlagosan 7%-kal magasabb, míg a budapesti dráguláshoz viszonyítva átlagosan 7%-kal alacsonyabb. Így idén februárban az eladásra kínált családi házak Nyíregyházán átlagosan 230 ezer Ft/m²-be kerültek.

Családi házak átlagos négyzetméter árainak alakulása 2018.02.-2019.02. között

Lakáspiaci árrobbanás

Nyíregyházán és környékén a lakáspiaci árak is hónapról hónapra ívelnek felfelé. Egy éves távlatban legnagyobb mértékben Debrecenben drágultak a téglalakások átlagárai. Itt 2018. február és 2019. február között 43%-kal lettek magasabbak a téglalakások átlagos négyzetméter árai. Debrecen mellett Egerben is 40% feletti volt a drágulás mértéke a vizsgált időintervallumban, melynek következtében idén februárban az egri téglalakások egy négyzetmétere 410 ezer forintba került.

Mind Miskolc, mind Budapest esetében 20%-kal lettek magasabbak a téglaépítésű lakások átlagárai egy év alatt. Miskolc esetében ez átlagosan 60 ezer forintos, míg Budapest esetében átlagosan 130 ezer forintos drágulást jelent négyzetméterenként.

Nyíregyházán pedig 17%-kal emelkedtek a téglalakások átlagos négyzetméter árai egy év alatt, így idén februárban az átlagos áruk kishíján 300 ezer Ft/m² volt. Ez az összeg az országos februári átlagtól a téglalakások esetében, átlagosan 250 ezer forinttal kevesebbet jelent egy négyzetméterre vonatkozóan.

Téglalakások átlagos négyzetméter árainak változása 2018.02.-2019.02. között

Hova tartanak a számok?

Szakértők szerint idén tovább fognak növekedni az ingatlanpiaci árak, azonban a drágulás mértéke településenként eltérő lehet. Valahol gyors ütemű emelkedésre számíthatunk, valahol kevesebb mozgástere lesz majd az áraknak.

A borsos árak nem jelentik azt, hogy a kereslet visszaesne, sőt az előrejelzések szerint tovább élénkül majd a lakásvásárlási kedv. Budapesten a kisebb ellenértékkel bíró ingatlanok átlagosan 2 hónap alatt, míg a vidéki társaik 3 hónap alatt kerülnek értékesítésre. A magas kereslet mellett azonban alacsony a kínálat. Habár idén mintegy 14,6 ezer ingatlan épülhet Budapesten, a kínálat még így sem tudja kielégíteni a keresletet.

2019-ben a lakásárak mellett a lakáshitelek felvételének száma is folyamatosan emelkedik. Ha a hitelfelvételi hajlandóságot és az adásvételeket vesszük alapul, akkor elmondható, hogy azokon a területeken magasabb a hitelfelvételek száma, ahol 2013 és 2018 között nagyobb volt az áremelkedés mértéke.

Forrás: Ingatlannet.hu