Kender hőszigetelés, nem csak ökohippiknek

Kender hőszigetelés, nem csak ökohippiknek A mikroműanyagok már a vízben vannak! Amikor az emberek nagy mennyiségben kezdték használni a műanyagokat, még kevesen tudták, hogy milyen súlyos árat fizetünk majd ezért. A nehezen bomló anyag lassan mindent beterít. Az anyagok elöregedésével és szétesésével keletkező mikroműanyag részecskék pedig mindenütt megtalálhatóak. A megoldás: ahol csak lehet, válasszunk inkább természetes megoldásokat. Igen, a hőszigetelésben is. A kender hőszigetelés egy egészséges és természetbarát alternatíva.

 

 

 

Mit tud a kender?

Kender hőszigetelés forgalmazásával hazánkban például a Naturica Group foglalkozik. Ez egy környezetbarát lehetőség a házunk védelmére. A kenderszigetelés hasonlóan működik, mint a már jól ismert kőzetgyapot. Az anyag sűrű szálai között levegő marad, ez a réteg pedig bent tartja a hőt, de - legalábbis a jó szigetelések esetében - átjárást enged a párának. 

A kenderből készült hőtartó közeg felveszi a versenyt a legmodernebb megoldásokkal is. Nyílt diffúziójú anyag, vagyis képes szellőzni, megfelelő kivitelezés esetén nem kell aggódnunk a penészesedés miatt. Mivel egy kellemes és egészséges anyag vesz körbe bennünket, épületbiológiai szempontból is sokat nyerünk. A levegőbe hosszú idő után sem jutnak káros vegyi anyagok a szigetelésből. 

Télen meleg, nyáron hideg

A kenderszigetelés nem új megoldás, hanem egy évszázadok óta tesztelt módszeren alapul – hiszen tulajdonképpen a szalmatető is a természetes anyagokkal végzett hőszigetelés egyik szép példája. A kender hőszigetelés képes télen bent tartani a meleget, nyáron pedig megőrizni a kellemes hőmérsékletet a házon belül, mert az anyag szerkezete nagy mennyiségű levegő megkötését teszi lehetővé. 

A kenderszálak annyira finom szerkezetűek, amilyet mesterségesen csak nagyon drágán lehetne előállítani. A természetben viszont bőséggel találunk belőle. 

Kender hőszigetelés, nem csak ökohippiknek

A kendertermelés tisztítja a levegőt

A kender termelése, amennyiben a növény felelős gazdálkodásból származik, egy kiegyensúlyozott folyamat. A gyorsan növő kender képes tisztítani a levegőt, port és szennyező anyagokat megkötni és csökkenteni a talaj erózióját. Mivel lebomló anyagról van szó, a felvett táplálék egy idő után visszakerül a talajba, így a kender megújuló anyagnak tekinthető. 

A kendertermesztéshez nincs szükség durva vegyszerekre és nagy mennyiségű vízre. A kender gazdaságosabban előállítható, mint a műanyag hab vagy az üveggyapot. 

Sokoldalú kender hőszigetelés

A növényi anyagból ma már többféle szigetelés is készül. Flexibilis kender, masszív vakolható homlokzati tábla vagy akár padlóba lépéshang szigetelésként is alkalmazható. A kender ugyanúgy helyezhető fel, mint bármelyik hasonló hőszigetelés, így nem igényel különösebben nagy erőfeszítést erre cserélni a hagyományos hőszigeteléseket. A kender természetes, gyors megoldás, alkalmas akár a PVC szőnyegek teljes kiváltására is.