Nehezebb lehet a munkába visszaállás a vírusjárvány után

Ahogyan az elmúlt hónapokban a megváltozott munkarend és a távoli munkavégzés, úgy a munkahelyekre való visszatérés is kihívást jelenthet a cégeknek és a dolgozóknak. A folyamat ezért lassabb, fokozatosabb és tudatosabb lépéseket kíván, ahol az egészségmegőrző intézkedések mellett a pozitív jövőképre és a mentális támogatásra is figyelmet kell fordítani – hívja fel a figyelmet a K&H.

 

 

„Az elmúlt 8 hét után a munkavállalók egy jelentős része térhet vissza fokozatosan a munkahelyére. Ez azonban a dolgozók számára ismét megterhelő lehet, ezért érdemes tudatosan felkészülni a visszaállásra is.  Visszatéréskor ezért nemcsak az alapos fertőtlenítésre, a biztonságos munkakörnyezet kialakítására kell figyelni, hanem azzal a megterheléssel is számolni kell, ami az újabb változás okozta stressz miatt felléphet” – emelte ki Végh József, a K&H HR igazgatója.

fertőtlenítéssel a bizalomért
Visszatérés előtt és ezt követően hetente szükség van egy olyan alapos és látványos fertőtlenítést elvégezni, amivel gondoskodhatunk munkavállalóink biztonságáról. Figyelembe véve az egészségügyi tanácsadók javaslatait, ahol megoldható, használjunk könnyebben tisztítható szöveteket és címkézzük fel az eszközöket a közös használat elkerülése érdekében.

lépésről lépésre
A visszaálláshoz az irodai munkakörnyezet átalakítása és a kollégák munkarendjének beosztása is hozzátartozik. A leghatékonyabban mindez egy jól strukturált heti beosztással érhető el, ami meghatározza, hogy a dolgozók mely napokon és meddig dolgozhatnak az irodában. Emellett érdemes csökkenteni a csoportosan használt helyiségek terhelését azzal, hogy egymástól legalább asztalnyi távolságban ülnek a munkatársak, a közös étkezéseket pedig még kerüljük.

mentális biztonság a kulcs
„Az elmúlt hetekben felgyülemlett feszültség és bizonytalanság könnyen előtörhet a visszatéréskor, ezért nagy szükség van a vezetők aktív támogatására. Nem csak meg kell köszönni a kollégák kitartását, munkáját, de tájékoztatás szükséges a cég helyzetéről és jövőbeli terveiről, lehetőségeiről is. A visszaállás első heteiben érdemes akár munkahelyi pszichológust is biztosítani, hogy a munkatársak kibeszéljék magukból a félelmeiket, aggodalmaikat” – tanácsolja a K&H HR igazgatója.

extra törődés az egészségért
A dolgozók egészségének megőrzése most a legjobb befektetés. A visszatérés után ezért fokozottan érdemes erre figyelni és felívni a figyelmet a friss gyümölcsök, zöldségek, vitamindús ételek és napi folyadék bevitel fontosságára. Mindezek mellett legyen arra pontos eljárás és szabályozás, hogy mi a teendő akkor, ha munkatársunk mégis megbetegszik vagy a vírus gyanúja merül fel.