Végbélprobléma esetén segít a proktológus!

A végbélproblémák megjelenésére sokan, sokféleképpen reagálnak. Vannak, akik szégyellik, elbagatellizálják vagy pont ellenkezőleg, nagyon megijednek a tünetektől. Nem is tudjuk hirtelen, hogy kihez fordulhatunk, pedig van, akitől tudunk segítséget kérni és kapni, ami feltétlenül fontos, hogy nehogy nagyobb legyen a baj!

 

 

Ha vércsíkot találunk a wc-papíron vagy az alsóneműnkön, akkor tanácstalanok vagyunk, ahogy akkor is, ha székelés közben fájdalmat érzünk, vagy a végbelünk környékén csomót tapintunk. Kevesen vagyunk azzal tisztában, hogy a proktológus szakorvos az, akihez ilyen esetben fordulnunk kell. Ő segít, ha a végbél környezetében gyulladás keletkezik, aranyér jelentkezik. Az alsó bélszakasz különböző elváltozásait, annak jó- és rosszindulatú daganatait is a proktológus kezeli.

Egy jó proktológus aranyat ér

Mivel kellemetlenül érezzük magunkat, és tabutémaként kezeljük az altesti panaszokat, így nem fordulunk orvoshoz. A neten keresgélünk megoldást, kérjük patikus tanácsát, követjük a reklámokat, és vásárolunk kenőcsöket, gyógyszereket, tartunk diétákat, hogy a tünetek elmúljanak. Van, hogy ez is elég a panaszok megszüntetésére, de a tartós megoldáshoz sokszor kevésnek bizonyul. Ilyenkor kell a szakorvost felkeresni.

A vizsgálat mindig beszélgetéssel indul. Ezzel igyekeznek az orvosok oldani a beteg feszültségét, illetve ilyenkor tájékozódnak pontosan a tünetek felől. Mindent apró részlet nélkülözhetetlen, az étkezési és székelési szokásainktól kezdve a gyógyszerszedéssel és testsúlyunkkal kapcsolatos információkon át a családunkban előforduló betegségekig. Fontos, hogy olyan proktológust válasszunk, akiben megbízunk szakmailag, és empatikus.

Ha proktológusra van szükségünk, érdemes megnézni az orvosi központok weboldalait, mint a Belvárosi Orvosi Centrum proktológiai szakrendelését is.

Mikor segíthet a proktológus?

Ha megváltozik a székelési szokásunk, például hasmenés jelentkezik vagy éppen ellenkezőleg, székrekedést tapasztalunk, akkor annak hátterében betegséget kell keresni. Ugyanilyen fontos tünet és komoly betegségre utalhat, ha nyákos, véres széklet jelentkezik, vagy hirtelen fogyás lép fel. Ha a végbéltájékon nyomásérzékenységet, fájdalmat vagy idegentestérzetet érzünk, az is a proktológus asztala. Nem érdemes sokáig a házi praktikákkal próbálkozni, mert vannak olyan betegségek, ahol az időfaktor igen fontos. Mielőbbi diagnózis felállítása a gyógyulás esélyét növeli.

 

 

Mire számítsunk a proktológusnál?

A proktológus szakorvos azon túl, hogy az anamnézist felveszi, különböző fizikális és tükrözéses vizsgálatot (rektoszkópia) végez, hogy a pontos diagnózist mielőbb felállíthassa. Illetve ha az megvan, akkor beavatkozást hajt végre, ilyen például az aranyérgyűrűzés.

Ne halogassuk a vizsgálatot, járjunk utána, mi állhat a panaszok hátterében, hogy gyors kezeléssel mielőbb meggyógyulhassunk!