4 kreatív játék gyerekeknek, internetezés helyett

A mai fiatal generáció már úgy nő fel, hogy körülveszi őket az online tér. Még olvasni sem tudnak, de már a YouTube-on nézik a rajzfilmeket, és órákig játszanak a tableten vagy a számítógépen. Pedig az “offline” világban is rengeteg olyan nagyszerű játék létezik, ami úgy is kiváló szórakozást nyújt, hogy közben még a kreativitást is fejleszti, és ráadásul a végeredmény is kézzel fogható lesz. Nézzünk is meg néhányat!

 

 

Gipszöntés

Különféle figurákat készíteni egy látszólag unalmas, fehér folyadékból? Ez minden gyermek fantáziáját megmozgatja! A gipszöntéssel izgalmas, térbeli formákat lehet létrehozni, amikből lehet falidísz, hűtőmágnes, de akár ajándék is a nagyszülőknek! A technika ráadásul nem igényel különleges kézügyességet sem, hiszen a kikevert masszát csak bele kell önteni a formákba, majd száradás után óvatosan kiszedni. No de a móka csak most kezdődik igazán! A kész figurákat ugyanis nagyszerűen ki lehet festeni, tetszőleges színekkel és mintákkal.

Üvegmatrica-festés

Ehhez már ugyan kell némi kézügyesség is, de a sablonok sokat segíthetnek. A papírra megrajzolt motívumok fölé egy fóliát kell tenni, majd azon a kontúrfestékkel végighaladni a vonalak mentén. Ezután pár óra száradás következik, majd jöhet a kontúrok közti rész kitöltése színes festékekkel. Egy éjszakát ismét száradni hagyjuk, majd másnap óvatosan leszedjük a kész matricát a fóliáról, és felragasztjuk egy üvegfelületre. Tökéletesen megtapad ablakon, tükrön, ajtóüvegen is.

Papírsárkány

Egy olyan játék, aminek nem csak az elkészítése izgalmas, hanem a használata is! Ehhez viszont már szükség lesz némi felnőtt segítségre is, valamint hurkapálcikákra, zsinegre, ragasztószalagra és valamilyen színes papírra. Amíg a szülő elkészíti a kereszt formájú “merevítőket”, addig a gyerek kiszabhatja a papírból magát a sárkányt.

Hogy a vágás ne okozzon gondot, érdemes kis méretű gyermekollót használni, amit beszerezhetünk a Fiskars & Gerber termékek webáruházából is. Miután pedig az összeillesztés is megtörtént, és a zsineg is felkerült, a sárkány készen áll! Lehet is indulni reptetni a szabadba!

 

 

A rejtélyek doboza

Ehhez a játékhoz ugyan két főre van szükség, ám a vidámság garantált! Fogjunk egy kartondobozt, aminek leragasztjuk a tetejét, a két szemben lévő oldalára pedig vágunk egy-egy ököl nagyságú lyukat. Tetszés szerint akár ki is dekorálható. Az egyik játékos kimegy a szobából, a másik pedig addig különféle apró tárgyakat (pl. gyufaszál, építőkocka, vatta, gomb, stb.) beletesz a dobozba. Amikor a kint lévő játékos visszajött, bele kell nyúlnia a dobozba, és tapintás útján kitalálnia, hogy milyen tárgyak vannak odabenn. Utána pedig csere.

A játékot lehet nehezíteni azzal, hogy aki elsőre nem találja ki, hogy mi van a kezében, az nem kap pontot, vagy ha azt is meg kell tippelni, hogy az adott dolog milyen anyagból készült. Így a nagyobb gyerekeknek is izgalmas kihívás lehet.