Miért fontos a friss levegő és hogyan biztosítható?

Az emberi szervezet számára nagyon fontos a friss, oxigéndús levegő, amelynek hiánya fáradtságot, koncentrációs zavart, hosszabb távon pedig komoly egészségügyi problémákat is okozhat. De hogy milyen is a jó minőségű levegő és hogyan biztosítható, az az alábbiakból kiderül!

 

 

Milyen a jó minőségű levegő?

Az emberek igen különbözőek, van, aki a meleget szereti, más a hideget, megint mások szeretik a páradúsabb környezetet, ezért igen nehéz meghatározni, hogy milyen paraméterekkel bír az ideális beltéri levegő. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a jó minőségű levegő hőmérséklete 19 és 23°C közötti tartományban található, amelyhez 40-50% közötti páratartalom kell, hogy társuljon. Ez a kombináció lehetővé teszi a hosszú távú koncentrációt és a pihenést is, bár éjszakai alváshoz 20°C alatti szobahőmérséklet az ideális.

A fentieken kívül fontos tényező még a légmozgás erőssége is, hiszen az állott, mozdulatlan levegő éppúgy nem jó, mint a szellőztetés közbeni huzat vagy a maximális fokozatra állított ventilátor.

Említést érdemel még a beltéri levegő szén-dioxid-tartalma, amely akkor mondható jónak, ha megfelel a kinti friss levegő tulajdonságainak, vagyis 300 és 400 ppm közötti értékkel rendelkezik.

A beltéri levegő hatása az egészségre

Legyen szó munkahelyről, otthonról, bevásárlásról vagy szórakozásról, a fejlett országokban élő emberek nagy részéről elmondható, hogy életük közel 90%-át a négy fal között töltik. Ez egyrészt biztonságos környezetet jelent, hiszen az épületek védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival és a hőingadozással szemben, másrészt viszont a zárt terek veszélyeket is rejthetnek, ha nem megfelelő a levegőjük minősége.

Ennek egyik csalhatatlan jele, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen megugrott az asztmával és valamilyen allergiával küzdő emberek száma. A nem megfelelő szellőztetés alacsony beltéri hőmérséklettel és magas páratartalommal párosulva a falak penészesedéséhez vezethet, amelynek egészségre gyakorolt hatása szintén igen káros.

 

 

Hogyan javítható a beltéri levegő minősége?

A jó minőségű beltéri levegő szellőztetéssel biztosítható, azonban nem mindegy, hogy ez milyen módon történik. Főleg télen érdemes naponta több alkalommal hosszabb ideig kitárni az ablakokat, ahogyan a főzés közben felszabaduló nedvességtől is ajánlott rögtön megszabadulni.

A hagyományos szellőztetés hátránya azonban, hogy nem mindig elég hatékony, ráadásul jelentős hőveszteséget is okoz. Ezt a problémát küszöbölik ki a korszerű hővisszanyerős szellőztetőrendszerek, amelyek mindig friss és egészséges levegőt biztosítanak a belterekben, pihentetőbbé téve az alvást és hatékonyabbá a munkavégzést.