Esküvői szertartások típusai

Megtörtént a lánykérés, kitűztétek az esküvő időpontját. Itt az ideje elgondolkoznotok azon, hogyan tudnátok a nagy nap legfontosabb eseményét, a polgári szertartást egyedivé tenni.

 

 

 

A polgári esküvőnek megvan a maga menete, a kötelező elemei. Ezek az igen kimondása, a házaspár és a tanúk aláírása, az anyakönyvezés. A választható elemeknek már csak a képzeletetek szabhat határt. A gyűrűhúzás bár nem kötelező - mert már korábban is megtörténhet, illetve ha van egyházi szertartás, akkor azon -, általában a polgári szertartáson valósul meg. Itt van mód egyéb, az összetartozásotokat kifejező ceremóniákra is.

A gyertyaszertartás a legrégebbi, legismertebb. Három gyertya: az egyik a menyasszonyt, a másik a vőlegényt jelképezi, a közösen meggyújtott harmadik pedig a közös életet szimbolizálja, a szerelem tüzét. Napjainkban ezt váltja fel sok esküvőn valami divatosabb, kreatívabb szertartás: önthettek homokot, csomózhattok kötelet, keverhettek bort vagy egyéb folyadékot, ültethettek közösen fát.

Homokceremónia, az összetartozás jelképe

A homokceremónia az összetartozást, a menyasszony és a vőlegény, a két család egyesülését jelképezi.

A homokszertartás eredete nem pontosan tisztázott, de nagy valószínűséggel Hawaii-ról származik, ahol eredetileg tengerparti homokot öntöttek a házasulók összetartozásuk jeléül. Mára már az egész világon elterjedt, miután az amerikai Nagy Ő című műsor győztese ezzel a szertartással kérte meg választottja kezét. Ma már nálunk is kérhető extra szolgáltatásként a polgári szertartás részeként. Gyönyörű homokceremónia-szettet beszerezhettek az Esküvő Shop webáruházból.

A szertartás során a menyasszony és a vőlegény különböző színű homokot öntenek egy közös üvegbe, rétegezve vagy keverve azokat. Az így létrejött kétszínű homok jelképezi a további közös életet, az összetartozásotokat.

 

Miért válasszátok a homokszertartást?

A homoköntés praktikus lehet szabadban tartott esküvőkön, hiszen így az esetleges szeles időjárás nem rontja el a pillanat fennköltségét. Nincs is annál kínosabb, mint amikor gyertyagyújtáskor a közös láng nem lobban fel, vagy elalszik a szélnek köszönhetően. Ezt a bakit könnyedén elkerülhetitek, ha gyertyaszertartás helyett homokceremóniát választotok.

A homokceremónia során általatok kevert homok olyan színekben pompázhat, ami nektek tetszik, ami illik az esküvőtök színvilágához. A közös üvegbe, vázába öntött homok dekorációként használható közös otthonotokban, így emlékeztetve titeket a hétköznapokon is az egymásnak tett fogadalmatokra.

Az üvegváza a neveitekkel és a házasságkötés dátumával gravírozva is elkészíttethető, és akár képkeretben is elhelyezhetitek az esküvőtök vagy nászutatok legjobb fényképével együtt. Bármilyen formában is készítitek, örök emléket állít a nagy napotoknak. Lakásotok dísze lesz, melyre nemcsak az évfordulókon pillantotok rá, hanem nap mint nap.