Működési zavar a rendszerben

Amikor működési zavar lép fel a rendszerben, az minden esetben valamilyen problémához vezet. Akár egy atomerőműről, akár az emberi szervezetről van szó, a működési zavarok sosem maradnak következmények nélkül.

 

 

Ha ezek a zavarok a végbél és a kismedencei izmok körül jönnek létre, igen változatos és kellemetlen helyzetekbe kerülhetünk. Nemcsak a szinte mindenki által ismert aranyérről vagy végbélrepedésről van szó, hanem kialakulhat például székletinkontinencia, amely súlyosan hat a pszichére is.

A székelés vagy a széklet visszatartása sok kismedencei szerv összehangolt működésével lehetséges. Egészen a rekeszizomig mindennek szerepe van ebben. Nemcsak a végbél záróizma dolgozik, hanem a hasi, háti izmok is, az aranyerek, az érzékelő receptorok is dolgoznak minden “művelet” előtt, közben és után. A rendszer működési zavarai miatt a székelés nehezebbé válhat, akkor is, ha az állagával nincs gond. Ezt a mélységi problémát EMG (kismedencei biofeedback vizsgálat) segítségével lehet feltárni. Ilyenkor derül ki, hogy az aranyér vagy a végbélrepedés hátterében esetleg szervi probléma van.

Záróizom működési zavar: székletinkontinencia

Ez a működési zavar alapjaiban változtatja meg a beteg életét. A széklet visszatartásának képtelensége miatt a páciens beszorul a négy fal közé, élettere ezáltal leszűkül, társas kapcsolatai megszűnnek. Tabunak számít a betegség, így nehezen veszi rá magát a proktológiai vizsgálatra. Pedig megfelelő vizsgálat és tréning program segítségével az állapot visszafordítható, javítható. Végső esetben jön a műtét, amely a záróizom helyreállításától a sztómazsák felhelyezéséig terjedhet. Azonban minden esetben lehetőséget kap a páciens egy minőségibb életre.

Ez az állapot gyakran együtt jár a vizeletinkontinenciával. Az életkor előrehaladtával az izmok renyhülnek, ezért lenne fontos a rendszeres, kornak, állapotnak megfelelő testmozgás. Stresszmentes életmód folytatását nem illendő kérni, hiszen feszültség mindig van és lesz, inkább ennek levezetésére, feldolgozására kell koncentrálni.

 

 

A túlfeszülő kismedencei és záróizmok

A stresszel függhet össze a kismedencei és záróizmok feszülése. Ha nincs más, szervi probléma, érdemes erre gyanakodni. Az állandó készenlétben lévő izomzat végbél- és kismedencei fájdalommal járhat. A feszítést nem érezzük, nem tudatos cselekedet, így felismerni is nehéz. Az első tünetek (aranyérgyanú) megjelenésekor célszerű szakorvoshoz fordulni, aki megvizsgálja a területet és feltárja a problémát.

Az állandó feszüléstől kialakulhat a végbélrepedés, amely nagyon fájdalmas tud lenni. Kialakul a félelem a székeléstől, ami visszatartás eredményez, az pedig mind a testben, mind a lélekben károkat okoz, kialakul az ördögi kör. A kezelést tehát alapos, sok mindenre kiterjedő vizsgálat előzi meg. Az út így is hosszú, többféle terület - és a páciens - együttműködését feltételezi.