Mit lehet tenni, ha kopaszodni kezdünk?

Az élet nehéz pillanata, amikor beköszönt a rettegett kopaszodás

Nem egy két lábon járó szörnyetegről van szó, mégis legalább olyan félelmetes, és legalább olyan nehéz szembenézni azzal, ha a hajunk jelentős mértékben hullani kezd. Mivel korunk szépségideáljának hangsúlyos eleme a dús és egészséges hajkorona, egyfajta értékvesztést él át, aki találkozik az alopecia areata nevű, foltos hajhullást jelentő betegséggel. Éppen ezért komoly lelki terhet is jelent, ami nem csak a hétköznapokra, a szociális életre is hatással van. Nőként még traumatikusabb, de a férfiak között is akadnak, akiknek akár a személyiségét is átformálhatja.

 

 

 

Mi történik a szervezetünkben?

A DHT hormon a tesztoszteron egyik kimagaslóan aktív formája, ami nem csak a férfiak, hanem a nők szervezetében is megtalálható. Fontos tudni, hogy bár számos pozitív hatással is rendelkezik, a férfi és a női kopaszság hátterében sok esetben a fejbőrben megemelkedett DHT szint áll.

Hogyan kezelhető ez a probléma?

Mivel legtöbbször, amikor nem a genetikáról van szó, a hajhullás hátterében a hormonok állnak, ezzel a kérdéskörrel kell alaposabban foglalkoznunk. Habár sokakban nem merül fel, a stresszes életmód nagyban hozzájárulhat a hormonális változásokhoz, ahogy például a legyengült immunrendszer is, illetve egy esetleges gyógyszeres kezelés is. Ez tehát azt jelenti, hogy az összefüggések felismerése sokat javíthat az állapotunkon. Ha ehhez már késő, akkor sem kell végleg lemondani a hajunkról. Az immunrendszer erősítésére nagyobb hangsúlyt fektetve,egészséges, vitamindús táplálkozással, testmozgással látványos eredményeket lehet elérni.

 

A DHT-gátlók, aminek természetes formái például a tökmagolaj, a B komplex vitaminok és többek közt a koffein is, együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hajhullási folyamat lelassuljon, a meglévő haj szerkezete pedig erősebbé váljon. Emellett léteznek olyan gyógyszerek is, amik segíthetnek a haj állapotának javulásában, de ebben jelentős szerepet kaphatnak bizonyos hajpakolások is, amiket mi otthon is elő tudunk állítani. A probléma felismerésével egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz, ne adjuk fel a reményt!

A fotó forrása:
Jack Frog / Shutterstock.com