Hogyan teremtsd meg a Távol-Kelet békéjét otthonodban?

Sokáig keveset tudtunk a japánokról, hiszen évszázadokra elszigetelten éltek a világ többi részétől. A 19. században csodálkozhatott rá a nyugati világ a felkelő nap országának különbözőségére. Mivel a vallásuk/filozófiájuk a zen buddhizmus tanait követi a sógunátus kora óta, így az élet céljáról és értelméről is homlokegyenest más a nézetük, mint a nyugati világ emberének.

 

 

A DODO csapata ebben a cikkben ennek az egzotikus világnak a nyugalmát segít megteremteni otthonodban, amennyiben kedveled a letisztult, minimalista stílust.

Miben rejlik a japán stílus egyedülállósága?

Míg a nyugati kultúrában azt szoktuk meg, hogy halmoznunk kell a tárgyakat, mert csak akkor vagyunk valakik, a japánok a zen filozófiának köszönhetően úgy tartják, hogy meg kell szabadulnunk minden olyan felesleges tárgytól, amire valójában nincs szükségünk. Az önmagunk megtalálása a cél, amit csak úgy érhetünk el, ha a környezetünk is rendezett, nyugodt.

Minimalista, azaz a kevés is pont elég

Annak ellenére, hogy a japán otthonok kicsik, ugyanúgy szellősek is. Ezt azzal érik el, hogy csak olyan bútorokkal rendezik be otthonaikat, amiknek funkciójuk van. Egyszerűség, letisztult formák, matt felületek és kevés dísztárgy jellemzi ezt az irányzatot. Nincsenek szem előtt családi fényképek, ha van is a falon kép, annak kiemelkedő helye van.

Ha kedvet kaptál a japán stílus megvalósításához, de a megfelelő bútor vagy kiegészítő még hiányzik, akkor feltétlenül keresd fel a DODO webáruházat.

Ellentétek

A jin-jang elmélet, miszerint a világon minden természeti jelenség két ellentétes alapelvből származik, a lakberendezésben is megmutatkozik. Ellentétes ugyan, de nem egymással szemben álló. A jin és a jang kiegészítik egymást. Természetesen itt is törekednek a kontraszt egyensúlyára pl. egy krémszínű fal elé állítanak egy fekete asztalt.

 

 

Építészet

Mivel a szigetországban gyakran előfordulnak földrengések, ezért az építészetük is ehhez alkalmazkodott. A nyugati ember számára már egy tradicionális japán ház látványa is kuriózum. Számunkra a tégla, beton, vályog, elvétve a fa jelenti a házépítés alapanyagát. Ezzel szemben a japánok könnyű, faszerkezetes házakban élnek, aminek papír falai vannak. Bár a szigetelés hiánya miatt a lakások télen hidegek, nyáron pedig melegek, mégis praktikusak a falak, mert könnyen variálhatók. Könnyűszerrel több kisebb részre osztható vagy éppen egy nagyobb helyiséggé alakítható a lakás. Ha pedig egy földrengés miatt tönkremegy, gyorsan pótolható.

Színek

A japán stílus színhasználatában is szolid marad. A fekete és fehér mellett használhatók a földszínek, a pasztell árnyalatok. Nincsenek csillogó, fényes felületek.