Elektromos autók biztosítása: mire figyeljünk?

Az elmúlt két évben a közutakat egyre inkább elárasztották az elektromos autók, amelyek nem csupán a modern közlekedési eszközök egyik csúcsát képviselik, hanem környezetbarát alternatívát is nyújtanak. Az elektromos autók terjedése azonban számos kérdést vet fel, többek között azt is, hogy vajon miben más ezen járművek biztosítása? Van egyáltalán különbség? Ha igen, miben?

 

 

Már a vásárlásnál eldől a legtöbb kérdés

Az elektromos autók vásárlása során több tényezőt kell figyelembe venni. Az eautotoltokabel.hu oldalon könnyedén beszerezhető az elektromos autó töltő, de emellett a különböző biztosítások megkötéséhez is kaphatunk segítséget. Fontos tudni, hogy az elektromos autók számára is elengedhetetlen a KGFB biztosítás, de emellett a Casco is kifejezetten ajánlott, jobban, mint benzines/dízeles változat esetében.

Az elektromos autók rohamos terjedése ellenére még nem mindenhol van teljesen kifejlett szervizhálózat Magyarországon. Ezt is figyelembe kell venni, különösen a KGFB és/vagy Casco biztosítások megkötésekor, ezért is előnyös, ha már a szerződéskötés előtt alaposan tájékozódunk. Az elektromos gépjárművek szervizeléséhez, javításához még kevés helyen értenek. Ezért a költségek magasabbak lehetnek a hagyományos benzines modellekhez képest, vagy ahhoz viszonyítva, mint amihez eddig szoktunk.

Bár az elektromos autók üzemeltetése alacsonyabb költségekkel jár, mint a benzines vagy dízel modelleké, egy esetleges balesetnél jóval magasabb javítási költségekre lehet számítani, ha nem rendelkezünk megfelelő biztosítással. Érdemes már a vásárlás előtt körültekintően tájékozódni az adott modell szervizelhetőségéről és a biztosítók ajánlatairól. Egyes járművek esetében a javítás csak külföldön lehetséges, ez pedig magasabb biztosítási költségeket vonhat maga után.

Kötelező biztosítás elektromos autók esetében

Az elektromos autókra vonatkozó kötelező biztosítások ugyanolyan káreseményekre nyújtanak fedezetet, mint a benzines vagy dízel járművek esetében. A villanyautók esetében azonban az akkumulátorral kapcsolatos meghibásodások, balesetek is beletartoznak a fedezetbe. Ennek következtében ezek a biztosítások időnként magasabb díjjal járhatnak, mint a hagyományos autók esetében.

A biztosítás díját több tényező befolyásolja, beleértve a jármű értékét, típusát, állapotát és korát, valamint a vezető életkorát és vezetési előéletét. Ezért is ajánlott a biztosítási lehetőségekről autóvásárlás előtt tájékozódni.

 

 

Költségek csökkentése: a Casco biztosítás szerepe

Meglepetést okozhat, hogy az egyik legjobb módja a költségek csökkentésének az elektromos autó esetében is a Casco biztosítás megkötése. Ennek oka, hogy a drága szervizelést elkerülhetjük. A Casco valamivel magasabb díjat von maga után, de még mindig jobb választás lehet, mint magas szerviz- és javítási költségekre számítani.

Ha igazán jól akarunk járni, akkor ügyelünk arra, hogy olyan elektromos autót válasszunk, amelynek már létezik jól kiépített szervizhálózata Magyarországon.