Játékos tanulás: milyen hasznos eszközökkel lepjük meg gyermekeinket?

Bár nemsokára ismét becsengetnek, ne feledjük, hogy gyermekeink nem csupán az iskolában tanulnak. Sőt, sok hasznos ismeretre nem az oktatási intézményekben, hanem a mindennapokban tesznek szert.

 

 

A szülők dolga pedig, hogy ebben segítsék csemetéiket, amihez rengeteg praktikus, gyermekek számára készült eszköz is rendelkezésre áll. Cikkünkben ezekről lesz szó részletesebben.

A kertészkedés alapjai

Igaz, hogy a környezetismeret órákon a növények fejlődése is szerepel a tananyagban, viszont mennyivel izgalmasabb, ha mindezt a gyermekek a gyakorlatban is látják! Épp ezért ideje bevonni csemetéinket a kertészkedésbe, mégpedig a finnshop.hu-n kapható My First Fiskars termékek segítségével.

Ezek az eszközök lényegében a normál, felnőtt méretű kerti szerszámok “gyerekbarát” változatai. Kisebb méret, könnyebb súly és vidám színek jellemzik őket, ezáltal felkeltik a kicsik érdeklődését, akik szívesen veszik kézbe őket és könnyedén elboldogulnak velük.

Az említett termékek segítségével a kis kertészek megtanulhatják a talajgondozás, az ültetés és palántázás, illetve a növénygondozás alapjait. Végre nem csak a tankönyvben láthatják, hogyan válik a virágból termés, vagy hogyan lesz a kerti hulladékból tápanyagokban gazdag komposzt. Az így szerzett tudás sokkal hatékonyabban rögzül, és nemcsak a tanórákon, hanem a nagybetűs Életben is nagy hasznát veszik majd.

Kézügyesség és kreativitás

Az olló a mindennapokban gyakran használt vágóeszköz, melyet gyakran kreatív munkákhoz használunk. Ezért érdemes minél előbb megismertetni őket a gyermekeinkkel is. Léteznek olyan különleges kialakítású, háromujjas, tompa végű ollók, amikkel már egy 2-3 éves gyermek is biztonságosan játszhat. Ahogy pedig csemeténk növekszik, fokozatosan átszoktathajuk a hagyományos, felnőtteknek való ollókra.

Ezt az eszköz ráadásul a technikaórákon is gyakran előkerül, így csemeténknek csak előnyére válik, ha úgy kezdi az iskolát, hogy már van némi tapasztalata az olló használatában.

Fontos, hogy az első időszakban engedjük, hogy a gyerek szabadon ismerkedjen az eszközzel majd ezután biztassuk arra, hogy egyszerűbb formákat (kör, négyzet, háromszög) vágjon körbe.

 

 

Szabadtéri kalandok

Igaz, hogy a szünidő végével szabadidőből is jóval kevesebb marad, de azért a hétvégéket érdemes kihasználni, és jó időben például kirándulni egyet. Ha pedig már túrázás, akkor ismertessük meg csemeténket a túrakések használatával!

Egy 7-8 éves gyermeknek már nyugodtan lehet egy saját (gyermekek számára készült) bicskája, amit ilyenkor magával hoz és próbálgatja például, hogy hogyan kell egy vesszőből nyársbotot faragni.

Amíg a gyerkőc nem sajátította el magabiztosan a vágóeszközök használatát, addig ne engedjük, hogy felügyelet nélkül használja a zsebkést. Az ifjú korosztálynak szánt termékek szerencsére úgy vannak kialakítva, hogy kevésbé balesetveszélyesek, de azért így is fontos a körültekintő használat!