Az autólízing igénylése: mire van szükség?

Az igénylés viszonylag gyorsan megoldható és ha minden rendben van az elbírálás során, akkor akár 24-48 órán belül is megérkezhet a kívánt összeg a számlára. Azonban ahhoz, hogy minden simán menjen, szükség van arra, hogy minden részletre odafigyeljünk. Az autólízing ma már bárki számára elérhető.

 

 

Kik vehetik igénybe az autólízinget?

Cégek, magánszemélyek, egyéni vállalkozók, ezenkívül külföldön dolgozó alkalmazottak és nyugdíjasok is igényelhetik. Az autó lízing folyamatának elindítása könnyen megoldható a Lizingo.hu oldalán is. A konstrukció igénylése viszonylag gyors, de pár feltételre érdemes odafigyelni.

Kezdjük a sort az alkalmazottakkal: szükség lesz egy jövedelemigazolásra vagy az utolsó 3 havi teljes bankszámlakivonatra, ami a jövedelem-jóváírást is tartalmazza. Emellett természetesen az igénylő iratai is kellenek (jogosítvány, lakcím- és adókártya, valamint személyi igazolvány).

Külföldön dolgozó alkalmazottak esetében szinte ugyanezek kellenek, annyi különbséggel, hogy a jövedelemigazolás itt egy angol, német vagy francia nyelvű munkáltatói igazolás lesz és emellett szükséges még az utolsó 3 havi teljes bankszámlakivonat is, ami a jövedelem-jóváírást is tartalmazza.

Egyéni vállalkozóknak az aktuális főkönyvi kivonat, előző évi NAV jövedelemigazolás, előző évi adóbevallás, valamint az igénylő személyes iratai szükségesek.

Vállalkozóknál (cégtulajdonos, illetve családtag vállalkozásában dolgozók esetében is) NAV nullás igazolás és előző évi NAV jövedelemigazolás, illetve adóbevallás szükséges.

Ha az igénylő cég, akkor az aktuális főkönyvi kivonat, aláírási címpéldány vagy aláírási minta és a cégvezető iratai kellenek majd.

Ahogy azt már említettük, nyugdíjasok számára is elérhető az autólízing. Tőlük egy NYUFIG értesítő kell az aktuális évi nyugdíj összegéről, valamint az utolsó havi nyugdíjszelvény vagy az utolsó havi teljes bankszámlakivonat, ami a nyugdíj jóváírást is tartalmazza. Továbbá szintén kellenek az igénylő iratai ez esetben is. Nyugdíjasok 70 éves korukig lehetnek önállóan is hitelképesek.

 

 

Az sem mindegy, milyen autót választunk

Mi sem jelzi ezt jobban, hogy szinte bármely autótípust is meg lehet ilyen módon vásárolni. Csupán arra kell figyelni, hogy 15 évnél fiatalabb legyen a kocsi (használt autót is választhatunk), valamint magyarországi eladónak kell kínálnia azt. Természetesen a lízing feltételeit az is befolyásolja, hogy pontosan milyen autót akarunk.

Az autólízinghez szükséges önerő legalább az autó vételárának 20%- kell hogy legyen. Egy nagyobb értékvesztésű, luxus kivitelű jármű esetében azonban az önerő mértéke is növekedni fog (akár 40%-ra is), valamint stabilabb hitelképességre lesz szükség.
 

Az autólízing egy rugalmas konstrukció

Ma már nem kell hosszú éveken keresztül spórolni, hogy álmaink autóját meg tudjuk vásárolni. A különböző lízingkonstrukcióknak köszönhetően szinte azonnal elérhető távolságba kerülhet a beszerzés. A futamidő, a törlesztés is rugalmas tud lenni.

Arra is van lehetőség, hogy a hitel lejárta előtt végtörlesszünk. Kamatot csak arra az időszakra kell fizetni, amíg a hitel is életben van. Ha például 6 hónap után úgy döntünk, ideje rendezni a teljes tartozást, akkor csak arra a félévre fizetjük majd meg a kamatot. Bővebben lehet olvasni a lehetőségről a Lizingo.hu oldalán, ahol autólízing kalkulátor is található.