Egy félreértett betegség – a reflux nyomában

A mai egészségtelen világban bizonyos statisztikák szerint átlagosan 10-ből 6 embernél áll fenn valamiféle emésztőrendszeri probléma. Ez alapvetően is nagyon rossz arány, ám ezen belül is többségben vannak a refluxos panaszok.

 

 

A gondokat pedig tovább tetézi, hogy ezt a betegséget sajnos nagyon sok esetben félrediagnosztizálják, így nemhogy nem múlik el, hanem a beteg állapota csak még rosszabb lesz. A savlekötők alkalmazása sem jelent megoldást, sokkal eredményesebb lehet például a Myrobalan gyomorégésre való gyógynövényes kapszulája, de ne szaladjunk ennyire előre.

Mi az a reflux?

A reflux maga egy latin eredetű szó, a jelentése pedig visszaáramlás, visszafolyás. Ezzel pedig le is írja magát a kórképet: a refluxos betegnél a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol nemcsak égő érzést és irritációt okoz, de hosszabb távon károsítja a nyelőcsövet is.

A betegség oka, hogy a gyomrot és a nyelőcsövet elválasztó izom nem zár megfelelően, így tud a sav visszaszivárogni. Ez csípő érzéssel, folyamatos köhögési ingerrel jár, ami gyakran éjszaka jelentkezik, hisz fekvő testhelyzetben még inkább fennáll a probléma.

A reflux önálló betegség?

A kérdés nem véletlen, ugyanis sajnos a legtöbb esetben itt siklik félre a diagnózis. A nyugati orvoslás ugyanis a tüneti kezelésekre épít, azaz nem a betegség okát keresi meg, hanem a panaszokat csillapítja. Ez azonban nem a megfelelő módszer.

A reflux ugyanis az esetek döntő többségében csak másodlagos betegségként jelenik meg, vagyis van egy olyan alapprobléma, melynek következtében kialakult. Ez lehet krónikus hasmenés, valamilyen epe- vagy gyomorbetegség, de sokszor pszichés ok (szorongás, stressz, pánik) áll a háttérben.

Ám ha a terápia során ezekkel nem foglalkozunk, hanem csak magát a refluxot kezeljük, akkor az nem oldja meg a gondot, hiszen a panaszok elnyomásával a kiváltó ok ugyanúgy fennáll.

Egy egyszerű hasonlattal élve ez olyan, mintha egy égő épületben nem a tüzet kezdenénk el oltani, hanem kikapcsolnánk a tűzjelzőt, hogy ne vijjogjon. Az épület pedig eközben porrá ég.

A jó hozzáállás tehát, ha a tünetek enyhítése mellett (hiszen ez is fontos), az alapprobléma kezelésével is foglalkozunk, így érhető el a teljes gyógyulás. A tradicionális orvoslás – például a tibeti gyógyászat is – ezt az elvet tartja szem előtt.

 

 

Mi a helyzet a gyomorsavval?

Az általános vélekedés szerint a refluxot a túl sok gyomorsav okozza – ez viszont nem minden esetben igaz. Ha ugyanis a sav nem elég tömény vagy épp ellenkezőleg, túl kevés van belőle, az is okozhat refluxos panaszokat.

A baj az, hogy a nyugati orvoslásban bevett módszer a sav csökkentésére irányuló módszerek alkalmazása, ám nem nehéz kitalálni, ha eleve kevés van belőle, akkor a probléma ezzel csak még tovább súlyosbodik.

A nem elegendő gyomorsav a bélflóra sérüléséhez, a kórokozók elszaporodásához vezethet, és egy seregnyi más panaszt is előidéz. Épp ezért nagyon fontos, hogy a refluxot ne önálló betegségként, hanem egy figyelmeztető tünetként fogjuk fel, és akként is kezeljük.