Szerezz piacképes szakmát, legyél tb-ügyintéző!

Sok olyan szakma van ma Magyarországon, amely népszerű, az egyik a tb-ügyintéző. Ez ugyanis irodai munkavégzést igényel, így aki számára fontos a kiszámíthatóság, a rendszeresség, az szívesen jelentkezik erre a munkakörre.

 

 

 

Ahhoz, hogy valaki munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző (ez a hivatalos neve) legyen, el kell végeznie egy képzést. A Tanfolyam.hu Pénzügyi és ügyviteli tanfolyamai között ezt a lehetőséget is megtaláljuk, de részletesen leírjuk most mi is, hogy mit kell erről tudni.

Ki lehet tb-ügyintéző?

Aki ebben a munkakörben szeretne elhelyezkedni, annak a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző szakképesítés tanfolyamot ajánlott elvégeznie, amely a Tanfolyam.hu oldalán is megtehető. Itt ugyanis távoktatás folyik, tehát sehová sem kell elutaznunk, ha tanulni szeretnénk.

Heti 1-2 alkalommal vannak az online órák, amelyeken részt kell venni. Összesen 6 hónapig tart a képzés, 270 órás a tanfolyam.

A jelentkezésnek azonban van feltétele, önmagában az érettségi bizonyítvány nem elég. Kellenek szakmai ismeretek is: 2-3 év igazolt, pénzügyi vagy számviteli, adózási, esetleg munkaügyi területen eltöltött gyakorlat. De ha valaki korábban vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmát már szerzett, az is előny.

Mit tanítanak a tanfolyamon?

A képzés valójában 3 területet ölel fel, mind-mind nagyon érdekes. Így épülnek fel az egyes modulok:

  • HR ismeretek: 67 óra
  • Bérszámfejtési ismeretek: 113 óra
  • Társadalombiztosítási ismeretek: 90 óra

Ezzel a végzettséggel tehát több helyen is el lehet helyezkedni. Elmehetsz dolgozni kormányhivatalba, egy nagyvállalathoz, oktatási intézményekhez, de egy kisvállalkozáshoz is, sőt önállóan is tevékenykedhetsz. Gyakori, hogy könyvelőirodában vállalnak munkát azok, akik elvégezték a munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző tanfolyamot.

 

 

Kiből lesz jó tb-ügyintéző?

A társadalombiztosítás történetét is megismered majd a képzésen, így hamar megérted, mekkora jelentősége van a szociális segítségnyújtásnak. Sok esetben a tb-ügyintéző az, akitől az elesettek, bajba jutott emberek, munkából kiesők segítséget várnak, így az empátia egy nagyon fontos tulajdonságuk.

De az adminisztratív területen dolgozóknál a precizitás és a pontosság is alapkövetelmény. Ugyanilyen fontos még a problémamegoldó képesség és a határozottság is. És mivel csapatban kell majd dolgozni, a jó kommunikációs készség is elengedhetetlen.

Mit kell tudni a vizsgáról?

Ha elvégzed a Munkaerő-gazdálkodási és társadalombiztosítási ügyintéző szakképesítés tanfolyamot, és teljesíted a követelményeket, akkor egy tanúsítványt kapsz. Ezzel lehet jelentkezni a vizsgaközpontba, ahol szakképesítő vizsgát kell tenned, így kaphatsz bizonyítványt.

Ha úgy gondolod, megvannak a kellő képességeid a szakmához, teljesítetted az előfeltételeket, szeretnél e területen dolgozni, és vállalod a féléves képzést, akkor bátran jelentkezz a Tanfolyam.hu oldalán!