Mi alapján érdemes ágymatracot választani a betegápoláshoz?

Az otthoni gondozás során alapvető az ideális környezet kialakítása, ami azt jelenti, hogy több olyan kellékre, segédeszközre is szükség lesz, amely megkönnyíti a mindennapokat a beteg és a gondozó szempontjából is. Ilyenek például a betegápoláshoz használt ágymatracok is.

 

 

De hogyan válasszuk ki a megfelelőt, milyen típusok érhetők el? Alábbi írásunkban ehhez nyújtunk segítséget.

Milyen típusok közül válogathatunk?

A Rehaker.hu betegápoláshoz kínált matracai széles választékot ölelnek fel, különböző méretűek, alapanyagúak és vastagságúak is beszerezhetők. A bőséges felhozatalban megtalálunk fedőmatracot, ápolási matracot és felfekvés elleni termékeket egyaránt.

Ez utóbbiak az antidecubitus matracok, melyek a felfekvések megelőzésében, valamint a panaszok mérséklésében nyújtanak segítséget. Javasolt például a DECU-DIRECT MEDIUM, amely 8+6-os rétegarányú, ami azt jelenti, hogy 6 cm a memory réteg, ennek következtében optimálisabb súlyeloszlást garantál. Kifejezetten javasolt azok számára, akik esetében magasabb a felfekvések megjelenésének esélye, ez az alapanyag képes idomulni az ápolt alakjához, miközben megfelelő alátámasztást is biztosít. Azáltal, hogy a nyomás nagyobb területen, optimálisan oszlik el, csökkenti a decubitusok kialakulásának kockázatát.

Az ideális ápolási ágymatrac közepes keménységű, kompatibilis a legtöbb ágytípussal, alkalmazható elektromos mozgatásúhoz, ugyanakkor többszekciós betegágyhoz is. Ezek a típusok általában 30 kg/m³ sűrűségű, nagy rugalmasságú habmatracok, ennek következtében kedvezőbb nyomáseloszlást kínálnak. Érdemes vízhatlan huzattal kérni, így védelmet biztosíthatunk a szennyeződésekkel szemben, és meghosszabbíthatjuk a matrac élettartamát. Kérhető antibakteriális alapanyagból készült, valamint hagyományos, nem vízhatlan huzat is, ha korábban már beszereztünk matracvédőt.

 

 

Speciális ágymatracok a betegápolásban

Bizonyos állapotok speciálisabb matracokat igényelnek, például amikor a további állapotromlás elkerülése a célunk. Ebben a szakaszban már nem a felfekvések prevenciója a főbb feladat, hanem a panaszok enyhítése és a súlyosbodás elkerülése. Ebben az esetben javasolt például a Protektor felfekvés elleni kompressziós matraca.

A változó nyomású matracokban úgynevezett légcellák találhatók, amelyek egyik fele azonnal, a többi pedig 4 perc elteltével válik olyan keménységűvé, amilyen nyomásértéket megadtunk, ezzel megoldható, hogy a test különböző pontjai nyomás alá kerüljenek, majd tehermentesítődnek, így biztosítható az optimális keringés. Kifejezetten ajánlott II-IV. stádiumú decubitusok esetén.

Hogyan válasszunk?

Mindig a beteg állapotát, egyéni paramétereit fontos elsőként figyelembe venni, de természetesen nem maradhat el a szakorvossal történő konzultáció sem. A Rehaker.hu bőséges választékot kínál gyógyászati segédeszközök terén.