Felrázhatja a lakáspiacot a CSOK Plusz - Mennyibe kerülnek a lakások Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?

Az ingatlan.com saját lakásárindexe alapján bemutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a lakásárak. Egyben ismerteti, hogy az új program keretében várhatóan népszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára hogyan alakul Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

 

 

·       Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a CSOK Plusz szempontjából várhatóan legalkalmasabb használt és új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára november közepén 442 ezer és 595 ezer forint volt.

·       A vármegyeszékhelyen a szóban forgó ingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 544 ezer és 595 ezer forintot tett ki.

·       Az új állami lakástámogatási program, a CSOK Plusz alapvetően a Babaváró logikáját követi. A gyermeket vállaló házaspárok első lakásának megvásárlásánál 80 millió forint lesz a plafon, a családbővülés miatt nagyobb lakásba költözés esetén pedig 150 millió forint lesz a maximum. Ezek az értékhatárok széles választékot jelenthetnek majd a jogosultaknak.
 

A CSOK Plusz, a jövőre induló új lakástámogatási program egy visszafogott lakóingatlanpiacra hozhat élénkülést. A gyermeket vállaló házaspároknak a mostani ingatlanpiaci árakat tekintve segítséget nyújthat ez a kedvezmény mind az első lakás megvételéhez, mind a tervezett családbővítés miatt nagyobb lakásba történő költözéshez. Ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a saját lakásárindexe alapján bemutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a lakásárak. Egyben ismerteti, hogy az új program keretében várhatóan népszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára hogyan alakul Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és a különböző településeken.

 

Akár 150 millió forintig is el lehet menni az új programmal

 

“A jövőre elérhető CSOK Plusz az eddig megismert feltételek alapján több oldalról is lendületet adhat mind az országos, mind a vármegyei lakáspiacnak, amely az utóbbi időszakban a kereslet visszaesése miatt takaréklángon volt” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “A CSOK Plusz alapvetően a babavárós forgatókönyvet követi. Abban az értelemben, hogy a jogosultak számára biztosított kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek. Fontos tényező, hogy az eddig megismert információk szerint a program nem különbözteti meg az új és használt lakóingatlanokat. Az pedig, hogy az első lakás megvásárlásánál maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni az új program keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt valódi segítséget jelenthet a gyermekvállalást tervező házaspároknak.”

 

Milyen a vármegyei lakáskínálat?

 

Az ingatlan.com elemzése szerint a jelenleg eladásra kínált több mint 150 ezer magyarországi lakóingatlannak a 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak.

 

A vármegyében november közepén kereken 3700 ilyen hirdetés szerepelt a kínálatban. A szóban forgó használt átlagos négyzetméterára 442 ezer forint volt.

 

Nyíregyházán a használtakat 545 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte.

A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül pedig csak a használt lakóingatlanok között van szélesebb választék:

·       Mátészalkán 316 ezer,

·       Kisvárdán 364 ezer,

·       Nyírpazonyban 495 ezer,

·       Kemecsén 248 ezer,

·       Újfehértón pedig 355 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepeltek az aktuális kínálatban.

 

Hogyan változnak az árak?

 

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak országszerte. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint 2015 harmadik negyedévéhez képest országosan 209 százalékos volt a drágulás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét magában foglaló észak-alföldi régióban volt az áremelkedés, 214 százalékot tett ki.

 

Rövid távon nem okoz jelentősebb drágulást a CSOK Plusz. Balogh László közölte: “Egyrészt, mert az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. Lényeges, hogy a CSOK Plusz alapvetően egy visszafizetendő kedvezményes hitelt nyújt az érintetteknek, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni, mint egy vissza nem térítendő támogatást. Bár az árakra kevésbé lesz hatással a mostani kilátások alapján, ám a lakáspiaci forgalmat mind országosan, mind vármegyei szinten felpörgetheti majd az új támogatási rendszer. “A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok miatt visszaesett a lakáspiaci forgalom. Ha viszont a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci körforgást. Ez azoknak a lakáseladást tervezőknek is jól jöhet, akik nem vagy nem feltétlenül vesznek igénybe támogatást a továbbköltözéshez.”