A dolgozók védelmének záloga lehet a megfelelő munkavédelmi ruha

Egyes munkakörökben veszélyes közegben dolgoznak a munkavállalók, így számukra igen fontos, hogy megfelelő védőruházatban végezzék feladataikat. A munkáltatóknak ugyan törvényi kötelezettsége bizonyos eszközök biztosítása a dolgozók számára, de a kötelező feladatokon túl érdemes egyéb szempontokat is figyelembe venni a munkavédelmi ruházat kiválasztásakor.

 

 

 

Mint a legtöbb hazai védőfelszerelést árusító üzletben, a Netpolcnál is hatalmas a kínálat munkavédelmi ruházatból. Az alapvető eszközök mellett speciális igényekre szintén kínálnak megoldásokat, így lángálló, jól láthatósági öltözékek, valamint egyéni védőeszközök közül is válogathatunk. Részletesebben is áttekintjük cikkünkben, hogy milyen ruházatot szükséges beszerezni, és mire ügyeljünk a döntés meghozatala előtt.

A láthatóság elsődleges

A leggyakrabban viselt munkavédelmi öltözék a jól láthatósági ruházat, mely többféle foglalkozás körében szükséges eszköz. Rengeteg munkakörben létfontosságú a láthatóság, így többek között az éjszakai munkavégzésnél vagy közterületen elengedhetetlen. A fényvisszaverő betétekkel kiegészülő kabátok, nadrágok, mellények foszforeszkáló fénye kiváló megoldást nyújt a sötétben vagy a rossz látási viszonyok között dolgozók védelméhez.

Többféle szabvány létezik, melyek az eltérő munkakörökben szabályozzák a fényvisszeverődés mértékét. Három színárnyalat elfogadható jól láthatósági ruházatnál, ezek a narancssárga, a sárga és a piros. Bármely egyéb szín választása nem megfelelő a munkavégzéshez. Ügyelni kell a ruházat folyamatos ellenőrzésére is, hiszen egy bizonyos mosásszám után az anyag már nem tudja teljesíteni az elvárt fényvisszaverő hatást.

Komfortos munkavédelmi ruházat

A megfelelő munkavédelmi öltözék kiválasztásakor alapvetően a munkatárs beosztását vesszük alapul, vagyis a szakmájához kapcsolódó előírásoknak megfelelően választunk. Emellett azonban figyelnünk kell arra, hogy a dolgozó komfortosan és kényelmesen érezze magát ruhájában. Ugyanis sokszor a több órán keresztül hordott, rossz minőségű munkaruha többet árt, mint használ.

A nem elég légáteresztő szövet izzadáshoz vezethet, a túl szűk vagy túl bő ruhadarabok pedig beakadhatnak, így okozva munkahelyi balesetet. A kollégák munkatempója is lassabbá válik, ha nem megfelelő munkaruhában végzik a dolgukat. A termelékenység nagyban visszaeshet ennek hatására. Ezért tartsuk szem előtt a minőségi és a dolgozók méretének megfelelő munkavédelmi ruha kiválasztását!

 

 

Zsebek mindenütt

A praktikum szintén fontos a munkavédelem szempontjából. Hatékonyabban megy a munka, ha minden kéznél van, ehhez pedig általában a zsebek szolgálják a megoldást. A munkásnadrágok között találunk olyan modelleket, melyeken kifejezetten a szerszámok tárolására alkalmas méretű zsebek kapnak helyet. A kantáros nadrágok még további tárolóhellyel rendelkeznek a mellrészen amellett, hogy védik a derekat és a lecsúszástól sem kell tartania a viselőjének.