Miért építtess pergolát a kertedbe?

A ház központi helyisége a nappali, ahol összegyűlik a család, a barátok, a vendégek. Ez a színtere a közös programoknak, a tévénézésnek, beszélgetésnek, az önfeledt játéknak. Néha csak megpihenni is jó itt egy hosszú és fárasztó nap után, bekuckózni a kanapén, és elfelejteni mindent.

 

 

 

De mi a helyzet nyáron, amikor kint meleg van, de szívesebben lennénk a szabad levegőn? Persze kiülhetünk a teraszra is, vagy az udvar közepére, de ha odatűz a nap, nem biztos, hogy kellemes lesz. Esetleg megered az eső és gyorsan be kell hurcolkodni, nehogy megázzanak a bútorok, a kellékek.

Egy modern bioklimatikus pergola lesz a megfelelő, amivel nem kell aggódnunk az időjárás változásától sem. Mit takar a bioklimatikus pergola kifejezés, és miért jó nekünk ez a szerkezet? A következő írásunkban ezt a témát járjuk körbe.

Hogy kerül a nappali az udvar közepére?

A Topredőny által forgalmazott bioklimatikus pergolák mind a négy évszakban kihasználhatóak, szinte egy második nappaliként szolgálhatják kényelmünket. Működésük lényege, hogy a tetőszerkezetük forgatható lamellákkal készül, amelyek segítségével szabályozható a beáramló fény mennyisége.

Képezhetünk félárnyékot, világosságot, de teljesen zárt állapotban is tudjuk használni, így az UV-sugaraktól is megvéd minket. Arról nem is beszélve, hogy az eső sem esik be, úgyhogy nyugodtan élvezhetjük a szabad levegő frissességét zordabb körülmények között is.

A természet közelségének élményét nyújtja a bioklimatikus pergola, amely különböző extra funkciókkal tovább növeli a komfortérzetet. Most nézzük meg ezt is egy kicsit bővebben!

 

 

Turbózd fel a pergolát!

A pergola lehet nyitott, de zárt szerkezet is, attól függően, hogy mik az igényeink. Nemcsak önállóan állhat a kertben, hanem akár a ház falához is építtethetjük. Ez esetben valamelyik oldala zárt lesz, de az udvar közepén is készíttethetjük oldalfallal ellátva. ZIP textilárnyékolóval, vagy eltolható üvegfallal is védhetjük a szerkezetet, így a szél sem fog átfújni rajta.

Ha télen is szeretnénk használni ezt a remek kis helyiséget, akkor érdemes fűtőtestekkel is ellátni. A körbefutó LED-világítás meghitt hangulatot kölcsönöz neki, arról nem is beszélve, hogy este sem lesz okunk visszahúzódni a házba.

A pergola nagyon esztétikus egy családi ház udvarán, az ingatlan értékét is emelni fogja. Kifejezetten kellemes itt tölteni a szabadidőnket, akár pihenésről, akár egy jó kis buliról van szó. De még mindig nincs vége a kényelmünk fokozásának, mert akár automatizálhatjuk is, ha mindig biztonságban szeretnénk tudni.

A legmodernebb típusok

Az időjárás-érzékelő szenzorokkal felszerelt pergola a legkorszerűbb, ehhez persze motorikusan kell működnie a lamelláknak. Mire jó ez? Csapadék esetén azonnal beindítják a motort, ami lezárja a lamellákat, akkor is, ha nem vagyunk a közelben.

A pergola okosrendszerekbe is integrálható, ezzel teljes mértékben automatizálni tudjuk a működésüket. Egy esetben azonban mindenképpen húzzuk vissza a lamellákat: amikor havazik! Főleg nagyobb hóesés során, mert annak súlya van.